HER DERDE DEVA LAHANA
Avrupa'nın ünlü hekimleri ve beslenme uzmanlarının "lahana ölmek üzere olan adama can verir" demeleri boşuna değildir. Eski çağın, İslam, Yunan ve Romalı hekimleri de lahanayı her derde deva olarak görürlerdi. Boyu, posu ile bahçelerin kralı lahana besin değeri yönünden çok zengindir. İçinde demir, bakır, magnezyum, iyot, arsenik ve klorofil başta olmak üzere çok çeşitli mineraller ve oligo-elementler, K,B (1),B(2) ve PP vitaminleri, bitkisel protein, karoten ve az miktarda da şeker var. Eski Yunan doktorlarından Chrysippe, lahananın yararları üstüne başlı başına bir kitap yazdı. Düşünür ve bilgin Pythagore, sürekli, lahananın meziyetlerinden söz etti. Romalı Caton L'Ancien "Latinler yüzyıllarca yalnız lahana kullanarak hekim oldular" diyor. Ünlü İslam hekimi İbni Sina'ye Arap hekimi Davudi Antaki pek çok hastalığa karşı lahanayı ilaç olarak önerirlerdi.
Yararları:
Bu değerli sebze idrar söktürerek keçeleşme ve ödemden doğan şişkinlikleri giderir. Kanı zehirlerden temizler. İçinde B vitaminleri bulunduğu için sinirleri yatıştırır. Vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar. Magnezyum ve karoten içerdiği için cildi güzelleştirir. Çok yaşayıp dinç kalmayı sağlar. Lahananın bir diğer adı da "yoksulların hekimi"dir. Yanıklara, böcek sokmalarına, ciltteki çatlaklara ve sivilcelere karşı etkili bir ilaçtır. Ağrıları dindirir.
Nasıl Alacaksınız?
1. Lahananın küçüğü değil, büyüğü makbuldür. Nüfusunuz kalabalık değilse, en azından orta boylusunu tercih edin.
2. Lahananın beyaz yapraklısı makbuldür. Dıştaki yeşil yapraklarından birkaç tanesini kaldırın. Altta beyaz yapraklar görünüyorsa o lahanayı satın alın.
3. İlk çıkan lahanalar değil, sonrakiler daha lezzetlidir. Lahana kırağısını aldığı zaman tatlanır.
Nasıl Yiyeceksiniz?
1. Toprakla haşır neşirdir. Bu nedenle sulardaki mikroplarla temas halindedir. Yapraklarını tek tek ayırarak yıkayın. Bununla da yetinmeyin içine sirke dökülmüş temiz suda bir süre bekletin.
2. Ağzı sımsıkı kapalı bir tencerede kendi buğusuyla pişirin.
Yararlı Bilgiler:
1. Bu haşlanma sırasında lahananın çıkardığı kötü koku ünlüdür.
Eğer bu kokuyu önlemek istiyorsanız lahanayı koymadan önce tencerenin dibine, üstüne birazcık sirke serptiğiniz temiz ve kalın bir bez yerleştirin.
2. Lahananın kokusu bir de şöyle önlenebilir: Pişirirken suyun içine biraz ekmek kabuğu atın.
3. Lahanadan ev temizliğinde de yararlanabilirsiniz. Tıkız bir lahanayı ortadan ikiye bölün. Her parçasını fırça gibi kullanarak halılarınızı silin. Şaşılacak bir sonuç elde edeceksiniz. Daha sonra elektrik süpürgesi ya da süpürgeyle halının üstünde kalan lahana artıklarını süpürürsünüz.
4. Temizlerken bir kilo lahananın aşağı yukarı 200 gramı ayıklanır.
Suyunu Atmayın:
Haşladığınız lahananın suyu vitaminler ve madensel tuzlarla doludur. Bu suyu çorbalarınıza katarak değerlendirin. Ya da yüzünüzü yıkayın. Cildinizi güzelleştirir.