|
|||||||||||||||||||||||||||
KURULUŞTAN ÖNCE | www.boluweb.com | Paylas |
Kuruluş hikayesine geçmeden 1955-56'lardaki Bolu'da amatör 2 takımın olduğunu (Bolu GençlikAbantspor) kaydetmiştik. Her iki amatör spor kulübüne de siyasetin nüfuz ettiğini, Bolu Gençlik'in CHP'li, Abantspor'un ise DP'nin desteğinde hareket ettiğini not düşmüştük.
Ülkede Demokrat Parti'nin tek parti iktidarı süreç içinde diktatörlüğe dönüşüyor, tabii bu gerilimli yıllarda yapılan Bolu Gençlik ve Abantspor maçları ise mevcut gerilimden nasibini alıyor.
İşte Bolu Gündem arşivinden Demokrat Partili bir spor yazarının kaleminden çıkmış olaylı Bolu GençlikAbantspor maçının hikayesi.
Gençlik Spor dünkü maçında gene hadise çıkardı
Gençlikten bir oyuncu hakemi dövdü, hakem de maçı tatil ederek, Gençlik Spor'u hükmen mağlup ilan etti
Haftayımda iki kulüp başkanı da kavga ettiler
Dün yapılan lig maçları çok hadiseli geçmiş, seyirciler maç yerine dövüş seyretmişlerdir. Her maçında bir hadise çıkaran ve spor terbiyesine uymayan hareketleriyle sporseverlerin gözünden düşen Gençlik kulübü lig maçlarının devamı münasebetiyle Abant Spor'la karşılaşmış ve sahadan 1–0 mağlup ayrılmıştır.
Hadiseli maçın tafsilatı şudur:
Dün saat üçte yapılması lazım gelen Gençlik Spor, Abant Spor maçı hakemin geç gelmesi neticesinde saat 5'te başlamıştır. Takımlar sahaya çıkarak seyircileri selamlamışlar ve yerlerini alarak oyuna başlamışlardır.
Maç başlar başlamaz, rakip kaleye daima akın yapan Abant Sporlular, Lütfü vasıtasıyla ilk gollerini Gençlik ağlarına taktılar. Akabinde hemen hücuma geçen Gençlikliler de Kenan vasıtası ile Abant Spor'a bir gol atarak beraber duruma düştüler. 45 dakikalık birinci devre bu şekilde sona erdi.
İkinci devre başladıktan biraz sonra Gençlik'in bütün oyuncularını çalımla atlatan santrafor Ahmedi Gençlik'ten Sabri 18 içinde belinden yakaladığı için hakem penaltı verdi. Ve gol Abant Spor 2 –Gençlik 1 duruma düşünce Kenan hakemin yanlış bir karar verdiği iddiası ile topu hakemin yüzüne attı. Hakemle Kenan kavgaya başlamış oldular. Polisin müdahalesi ile kavga ayrıldı. Hakem düdüğünü çaldı. Abant Spor'u ortaya davet etti ve Gençlik Spor'un hükmen mağlup olduğunu bildirdi.
Diğer taraftan Abant Spor kulübü başkanı ile Gençlik Spor kulübü başkanı da haftayımda maçın anlaşmalı yapıldığı iddiası ile münakaşa ettiler. Fakat bu münakaşa kavgaya dökülmeden sona erdi. (12 Nisan 1956)
Ancak konu bir kasaba görünümünde olsa da Bolu olunca, DP'lisi, CHP'lisi hemen birleşiyorlar. 12 Nisan 1956'dan 12 gün sonra Bolu Gençlik, Ankara Profesyonel Lig lideri Güneşspor ile bir dostluk maçı yapıyor.
Bolu Gündem arşivinden yine Demokrat Partili spor yazarının kaleminden çıktığı anlaşılan Bolu GençlikAnkara Güneşspor maçının değerlendirme yazısı.
ŞEHRİMİZ GENÇLİĞİNİN TARİHİ ZAFERİ
Ankara lig lideri olan Güneş Spor'u 2–1 yendiler
Dün şehrimiz Kız İlk Öğretmen Okulu sahasında yapılan Ankara profesyonel lig lideri Güneş Spor ile şehrimiz Bolu Gençlik arasında yapılan karşılaşmada, Ankara Güneş Sporlular yüzleri kızararak sahadan ayrıldılar.
Oyun saat 16.15'te Bolu Gençliklerin topa vuruşu ile başlamış. İlk anlarda Güneş Sporlular hâkimiyeti ellerine almışlar. Bir gol ile 1–0 galibiyetle oyuna devam etmişlerdir. Fakat Bolu Gençlikliler akınlarını hızlandırmışlar ve hâkimiyeti ellerine alarak, beraberlikle birinci haftayımı sona erdirmişlerdir.
İkinci haftayım daha canlı ve hareketli olmuş, stadda bulunan bütün seyirciler pek çok heyecanlanmışlar ve kendilerini tutamayarak bağırmaya başlamışlardır. Hele ikinci golü atan Bolu Gençliklerin bu zaferi halkımızı büsbütün heyecana gark etmiş. Artık halk kendisini unutarak bağırmalarını arttırmışlardır.
Ankara Güneş Sporlular, Bolululara yenilmeyeceğiz diye çok uğraşmışlarsa da Bolu Gençlikliler buna fırsat vermemişler ve nihayet Güneş Sporluların yüzünü kızartarak, Bolu Gençlikliler de yüzlerinin akı ile sahadan 2–1 galip olarak ayrılmışlardır. (24 Nisan 1956)
***
KAMİL BİLGİHAN
5 Mart Cuma günkü çalışmamızda, Boluspor Kulübü'nün ilk kurucu başkanını ve yönetimini tanıtmıştık.
Boluspor'un İsmail Özer'den sonra gelen ikinci olarak Başkanlık koltuğuna oturan kişi, Kamil Bilgihan'dır.
Kamil Bilgihan, MengenGökçesu Kömür havzasında linyit ocaklarını ilk hizmete açan ve Karaelmas'ı yeryüzüne çıkartan ilk işadamıdır. İşlerini Bilgihan Holding adı altında toplayan Kamil Bey, o yılların Türkiyesinin sayılı zenginlerindendir.
KAMİL BİLGİHAN, 1967 YILINDA VERDİĞİ BİR DEMEÇTE ŞÖYLE DİYOR: "Boluspor'un birinci lige geçmesi, en büyük arzumdur. Bunun için iddialıyız ve bunun içindir ki gerekli masrafı yaparak, lüzumlu elemanı temin ettik. Boluspor'un Bolu'ya tam olarak yerleşebilmesi için, lüzumlu tesisleri yapmaya ve sporcu yetiştirmeye kararlıyız. Boluspor için herşeye hazırım."
SAİP GARİBOĞLU
Bolu'nun Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Saip Gariboğlu ise, Boluspor Kulübünün kuruluş aşamasından 34 yıl aynı makamda rekor kırarak, kaldığı yıllar boyunca Boluspor ile ilgili hemen her konunun canlı şahididir. Kendisi ayrıca bu çalışmamızda yayın danışmanlığımızı da kabul etmiştir.
"Saip Gariboğlu, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü'ne 1963 yılında fahri olarak başlamış, kadrosu 1966 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'ne nakledilerek, bu yıl görevi resmen üzerine almıştır.
Bolu'da futbolun yerleşmesinde, Voleybol, Basketbol, Atletizm ve Boks şubelerinin kurulmasında çaba göstermiş ve muvaffak olmuştur. Şöyle özetlemiştir:
Bolu'nun spor merkezi (Spor Santral) haline getirilmesini arzulamaktayım. Çakmaklar'da yapılacak Milli Takım kamp ve dinlenme tesisleri ile Karaçayır'da alınacak 70 bin m2 yere yapılacak tesisler bu arzumuzu tahakkuk ettirecektir.
Saip Garipoğlu, resmi bir şahıs olarak Boluspor için beyanat vermemiş, sadece "Gayelerine erişeceklerdir" demekle yetinmiştir.
***
KURULUŞ
1950'li yıllar, Bolu'da siyasi rekabetin futbol sahasına ve amatör kulüplere de sirayet eden şekli ile tükenir. Genç Cumhuriyetin ilk askeri müdahalesine konu olan 27 Mayıs 1960 ihtilali ile taşlar yerinden oynar. Parlamento dağıtılır, Yassıada tutuklamaları diye tanımlanan süreçte DP milletvekilleri ve bakanlar, partinin ileri gelenleri hapse atılır. DP kapatılır.
Başbakan Adnan Menderes ve iki arkadaşının (Fatim Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan) asılması ile nihayete eren 27 Mayıs 1960 ihtilali, tabi Türk toplumunun bütün kesimlerinde derin izler bırakır. Hemen her şeyi etkilemiştir ihtilal. Basın özgürlüğünü, siyasi faaliyetleri, spor kulüplerini…
1961 Anayası'nın kabulü tekrar çok partili yaşama geçiş çabaları ülkede her bir kurum gibi Türkiye Futbol Federasyonu'nu da olumlu etkiler. 19661967 yıllarında TFF'nin efsane başkanlarından Orhan Şeref Apak, 5. kez TFF'ye başkan seçilmiştir.
4. dönem başkanlığında başlatılan ve hayata geçirilen “İkinci Milli Lig” projesi de futbolun Anadolu'ya yayılması planı çerçevesinde başarı ile yürütülmektedir. Ve Bolulular kendilerini temsilen 2. Lig'de bulunmak istemekteler ve sıkça TFF'ye heyetler gidip gelmektedir. Temaslardan olumlu neticeler alınabilmesi için Orhan Şeref Apak'ın birkaç önemli şartı vardır. Deplasmana gelecek takım ve taraftarı ağırlayabilecek otel ve motel, mutlaka çim bir saha. Ve Orhan Şeref Apak'ın en önemli şartı ise Bolu'daki resmi ya da amatör bütün spor kulüplerin birleşmesi idi. Tek bir kulüp çatısı altında toplanacaklardı.
Sarı kırmızı renkli Bolu Gençlik ve yeşil beyaz renkli Abantspor birleşme sözleşmesine başlarlar. Bu noktada sözü Boluspor başkanlarından Yener Bandakçıoğlu'na bırakalım.
Orhan Şeref Apak 1965'te geldi buraya. O yıllarda Orhan Şeref Apak Türkiye Futbol Federasyonu Başkanıydı. Son derece dirayetli bir insandı. Orhan Şeref Apak futbolu İstanbul, Ankara ve İzmir'in hegemonyasını kırmak ve futbolu Anadolu'ya yaymak için bir dizi Federasyon kararı aldı. Bu kararı tek başına alıyor. Federasyon demek Orhan Şeref Apak demek, o kadar muktedir bir Başkan. Ve şart koşuyor şehirlere. Ben sizi 2. lige alacağım; ama 1) Çim sahanız olacak. 2) Ulaşım kolay olacak. 3) Konaklama sorunu olmayacak ve bir de takımlarınız, şehirlerin takımları tek bir takım olacak. Orhan Şeref Apak'ın şartları bunlardı. Bunun üzerine Bolu Gençlik ve Abantspor hemen bu fırsatı kaçırmak istemedi Genel Kurullarını yaptılar birleşme kararı aldılar.
Abantspor'un Genel Kurulunu ben yönettim. Divan Başkanlığım taa o tarihlerde başlar. Divan Başkanlığı yaptım birleşme kararı aldık. Ondan sonra iki kulüp birleşti. Adı Bolu Spor oldu. Birinin kırmızısını aldı, birinin de beyazını aldı. Sıra çim sahanın yapılmasına geldi. O zaman burada 167. Topçu taburu var. Ben de askerliğimi burada yaptım.
167.Topçu Taburu bu işe çok iyi eğildi. Niye eğildi? Çünkü 167. Topçu Taburunda Arif Eratay diye bir binbaşı vardı. Doğancı Köyü'nden kendisi aslen Bolulu. Bu binbaşımız işi gücü bıraktı, bütün askeri vasıtalarla, cemselerle elemanlarını alarak, Bolu yaylalarında ne kadar çim varsa bunları kesip sahaya getirdi.
Ve gayet güzel bir çim saha yapıldı. Sahamız yapıldı. Ulaşımımız Ankara'nın İstanbul'un yanında. Takımımız da birleşti tek takım oldu. Otellerimiz o zaman için iyi kötü ihtiyacı karşılar hale geldi. 1965 yılında Bolu Spor direk ikinci lige alındı. İlk sezona başladı böylece ikinci ligde. Ve 5. yılda da hepinizin bildiği gibi 69–70 yılında 1. lige terfi etti.
***
İLK ANTRENÖRLERİMİZDEN NACİ ÖZKAYA
1338 (1919) yılında Trabzon'da dünyaya gelen Naci Özkaya, futbola olan aşırı düşkünlüğünden ötürü Orta Okuldan sonra tahsile devam etmeyerek kendini futbola vermiştir. Sırası ile İzmit İttihatspor, Kağıtspor, Eskişehir, Demirspor, Ankara Maskespor, Ankaragücü, Ankara Demirspor takımlarında yer aldıktan sonra, Galatasaray takımına transfer edilmiş ve uzun yıllar sarı kırmızı renklere hizmet ederek, Türkiyeİspanya Milli maçı ile futbola veda etmiştir. 9 defa kaptanlığını yaptığı Milli Takımımızın formasını 22 defa şerefle taşımıştır. Evli ve 3 çocuklu olan Naci Özkaya, Boluspor hakkında aşağıdaki beyanatı vermiştir:
"Henüz iki yaşına basan Boluspor, bugün 7'den 70'e bütün Bolulular'ın sinesinden kopup gelen bir hızla kurulmuş genç bir takımdır.
Biz bugün Boluspor'a, dolayısı ile Bolulular'a genç, dinamik ve bu gün dünyada tatbik edilen modern futbolun bütün icaplarını yerine getirebilecek bir ekibin inşaası ile uğraşmaktayız. Bütün gayemiz çok kısa bir zamanda, Türkiye sathında, Bolu'da da futbol oynayan bir ekibin olduğunu efkarı umumiyeye kabul ettirmektir.
Taraftarlarımızın, futbolcularımızın, yöneticilerimizin azmi ve gayreti ilerisi için çok olumlu ve ümitlidir.
Tanrı spor yolunda ve her yolda bizler ve Bolulular için yardımcı olsun."
Bu ikinci yıl da Boluspor'un başarısı için onlara hocalık yapacak Naci Özkaya'nın hususiyetlerini şöylece sıralayabiliriz:
"Sert mizaçlıdır, Türkiye'de daha çok sarı Naci diye sempati toplamış bir çok kere milli formayı giyerek en iyi oyuncu listesine dahil edilmiştir. Boluspor bu yıl kendisinden çok şeyler beklemektedir."
Naci'nin antrenörlük hayatını şöyle sıralayabiliriz: 195359 Kıbrıs Çetinkaya, 196061 Beykoz, 196263 Feriköy, 196465 Galatasaray ve Manisaspor'dan sonra da BOLUSPOR'dur.
10.03.2010
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ana Sayfa Tüm Haberler Türkiye Güncel Haberler Bolu Güncel Haberler Türkiye Son Dakika Haberler Türkiye Siyasi Haberler Türkiye Spor Haberleri Dünya Güncel Haberler Türkiye Egitim Haberler Türkiye Magazin Haberler Haber Arşivi En Çok Okunan Haberler En Çok Yorumlanan Haberler Haber Yolla