Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Fikret Başar, sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmenler arasında oluşturulan uçurumun kapatılması için Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği bütün sözleri tutmadığını, 5 yıldır öğretmenleri kandırdığını ifade etti.
Başar yaptığı basın açıklamasında, “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununu 43.maddesinde; 'Öğretmenlik Devletin Eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir' denilmektedir. Sözleşmeli Öğretmenlerimiz bu ihtisas diplomasını almış, pedagojik eğitimini tamamlamış arkadaşlardır. Ancak gel gör ki, MEB ilk defa 2005 yılında 657/ 4C ' li Kısmi zamanlı Geçici Öğretici adı ile bu öğretmenleri göreve başlatmıştır. Daha sonra Türk Eğitim Sen'in açmış olduğu dava sonucu 657/ 4B'li statüsü kazandırılmıştır. Türkiye'nin dört bir köşesinde öğretmenlik görevi yapan statüsü memur ya da işçi sayılmayan, Danıştay'ın iptal edip Anayasa Mahkemesine göndermesine rağmen sözleşmeli olarak çalışan hala eğitim öğretimde 70 (yetmiş bin) öğretmen vardır. "
AYRIMCILIK YOK DENİLİYOR AMA…
MEB Personel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgeye dikkat çeken Başar, açıklamasının devamında genelgeyi okudu: “Bundan böyle sözleşmeli öğretmenlerin, öğretmenlik mesleğinin gereği olan bütün görev, yetki, sorumlulukları ile Ödev ve hakları açısından kadrolu öğretmenlerden herhangi bir farkları bulunmadığının her kademedeki eğitim yöneticilerince bilinmesi gerekmekte olup, istihdam şeklinden kaynaklanan bazı farklar nedeniyle sözleşmeli Öğretmenleri geçici personel olarak değerlendiren, tutum ve davranışlar ile ayrım yaptığı tespit edilen il, ilçe millî eğitim müdürleri ile eğitim kurumu yöneticileri ve diğer personel hakkında yasal işlem yapılacaktır” dedi.
GENELGE KOCAMAN BİR YALAN
Söylenilenlerin büyük bir yalan olduğunu belirten Başar, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Resmi olarak yayımlanan bu genelge kocaman bir yalan. Peki, fark yoksa şimdi biz de soruyoruz; Sözleşmeli Öğretmen Okullara Yönetici olur mu? MEB cevabı 'Sözleşmeli öğretmenlerin idareci olmasına dair mevzuat değişikliği bulunmamaktadır… 'Sözleşmeli öğretmen aylıkla ödül alabilir mi? MEB cevabı 'Sözleşmeli öğretmenlerin Aylıkla Ödüllendirme almasına dair mevzuat değişikliği bulunmamaktadır… 'Yine sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarından yararlanamadıkları birkaç maddeyi daha sıralayalım. Sözleşmeli öğretmenin aile yardımı almasına, sicil notu almasına, görevde yükselme yapmasına, normal yolla il içi ve il dışı tayin istemesine, eş durumundan kadrolu öğretmen gibi yararlanmasına dair de bir mevzuat düzenlemesi bulunmamaktadır …"
BAKAN SÖZÜNÜ TUTMADI
Başar açıklamasının sonunda, “3. hizmet bölgesinde çalışan öğretmenlerimiz 3. yılını Temmuz 2009 tarihinde doldurmasına rağmen, kadroyu hak ettikleri halde uygulamaya geçilmemiş ve hükümetin, devlet adına verdiği ilk kadro sözü de tutulmamıştır. Verilen sözün tutulmadığını fark eden Sayın Nimet Çubukçu, Türk Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticilerinin 'Yeni Görevlerinde Başarılar Dileme' ziyaretlerinde, tüm eğitim camiası huzurunda Sözleşmeli Öğretmenlerin kadroya geçişini sağlayacak tasarının Kasım ayına yetiştirileceğine söz vermişti. Sayın Nimet Çubukçu, 24 Kasım 2009 tarihinde TBMM'de yaptığı konuşmada böyle bir tarih vermediğini belirterek, bakanlığın, hükümetin, sözleşmeli öğretmenlere verdiği ikinci kadro sözü de tutulmamıştır” dedi. Başar açıklamasının sonunda, 13 Mart 2010 tarihinde yapılacak eyleme mağdur olan bütün öğretmenleri davet etti.