Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  TEŞVİKLERDEN YARARLANAMADIĞIMIZ İÇİN YATIRIMCI GELMİYOR www.boluweb.com | Paylas
16.4.2010 08:43:27
TEŞVİKLERDEN YARARLANAMADIĞIMIZ İÇİN YATIRIMCI GELMİYOR

Ömer Baygın'la yaptığımız röportajın son bölümünde Gerede'de yapılan yatırımları ve yatırımcının durumunu değerlendirdik.

 Türkiye'de deri deyince akla ilk gelen yer olmasa da ikinci gelen yer Gerede'dir. Deri sanayinin güncel gelişen teknolojiye bağlı olarak bu gün durduğu noktayı, Gerede'nin işsizlik ve yatırımcı sorununun ne şekilde önlenebileceğini Başkan Baygın'a sordum. Baygın Gerede'nin ekonomik anlamda öncelikli sorunlarından söz etti, Gerede'ye yeteri kadar yatırımcının gelmeyişini Gerede'nin teşviklerden yeteri kadar yararlanamaması olarak değerlendirdi.

Gerede'de kış turizminin geliştirilmesi ile ilgili çabalarınızın olduğunu söylediniz. Peki, kayak sporunun Gerede'de geliştirilmesi için ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Kayakla ilgili üniversitemizde duyurularımızı yapıyoruz. Genelde hafta sonları kayak merkezlerimiz yoğun oluyor, hafta içi müsait oluyor kayak pistimiz. Müstecirimizde bu konuda çok gayretli. Kayak konusunda gerek kaymakamımızın, gerekse il müdürlüğümüzün, ilçe müdürlüğümüz yaptığı çalışmalarla çok iddialıyız. Bu sporun yaygınlaştırılması içinde Milli Eğitim Müdürlüğümüz vasıtasıyla okullarımızda “Haydi çocuklar kayağa” kampanyaları yapıldı. Bu kampanyalar sonucunda önemli sonuçlara ulaştık. Üniversite öğrencilerimize çeşitli vasıtalarla duyurular yaparak, kayak merkezimizin herkese ait olduğu vurgulanıyor. Gerede'ye gelen bir insanın kayak sporunu öğrenmeden geri gitmemesi gerektiği duyuruluyor. Hocalarımız bu konuda çok başarılı ve gayretli. Dolayısıyla Gerede'de öğrencilik yapan ve en az iki kış geçiren bir öğrencinin burada kayağı öğrenerek gitmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu zevkli sporu öğrenerek gitmesi gerektiğini ifade etmeye çalışıyoruz. Bu konuda her türlü ulaşım kolaylığından tutun tesislerin tahsisi edilmesine kadar birçok konuda yardımcı oluyoruz.

Peki, Gerede'nin sanayisi ve üretim alanları ne durumda?

Organize Sanayi Bölgemizin her türlü alt yapısı tamamlandı. Yolları, kanalizasyonları, suyu ve ulaşımı ile ilgili çalışmaları bitirdik. Son derece kolay bir noktada bulunuyor. Fakat bir türlü istediğimiz seviyeye getiremedik. Bahanelere sığınmak istemiyoruz. Ama her halde önemli sebeplerden birisi teşviklerden yararlanamayışımız olsa gerek. O yüzden insanlar daha cazip olan OSB'leri tercih ediyor. Hâlbuki biz Bolu olarak, Gerede olarak çok avantajlı bir noktada bulunuyoruz. Ulaşımla ilgili hiçbir sorunumuz yok. Yatırımcılarımızı bekliyoruz. Kendilerini davet ediyoruz. Bu noktada çok ciddi çabalar harcıyoruz tanıtımla ilgili. Tüm Türkiye'deki Ticaret Odalarına ve OSB'lere duyurular yapıyoruz. İstiyoruz ki Geredemize birkaç tane ciddi firma gelip yatırım yapsın. İlçe ekonomisine ve istihdam sorununa çözüm bulalım.

Evet, Gerede'nin büyük sorunlarından biri yatırımcının az oluşu ve işsizlik galiba? Bu konuda ne tür tedbirler almayı planlıyorsunuz? Şuan Gerede'deki işsizlik oranı nedir?

Resmi oranları bilmiyorum çünkü gizli işsizler oluyor. Kayıt olmayanlar oluyor. Ama bize gelen yansımalarını biliyorum. Bizden her gün iş isteyenler oluyor.

Yani kabataslak bir tahminde bulunursanız Gerede'de 10 kişiden kaçı işsizdir sizin tahmininizce?

Yani bu konuda ortalama bir tahmin yaptığımızda 10 kişiden 2'si işsizdir tahminime göre.

Peki, Gerede'nin iş yaşamı ve yatırımlar ne durumda?

Gerede'de Deri Organize Sanayi Bölgemiz var. Gerede aslında iki tane OSB'si olan nadir ilçelerden bir tanesi. Bir karma organize sanayi bölgemiz, bir de deri organize sanayi bölgemiz var. Örneğin birkaç yıl evveline kadar deri sanayicilerimiz OSB'ye gitmeyi istemiyorlardı. Ama öyle bir noktaya gelindi ki artık gitmeyi kendileri de istiyor. Çünkü çevre sorunları hepimizi bunaltıyor. Çevreye verdiğimiz zararın bilincine hep birlikte ulaştık.

Deri sanayinde kimyasal maddeler kullanılıyor. Bu kimyasal maddelerin kullanımı sonrası deşarj işleminde çok ciddi sorunlar yaşanıyor ve korkunç bir çevre tahribatı yaşanıyor…

Evet, konuda çok ciddi bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Deri OSB olarak Sanayi Bakanlığımızın ve Sayın Başbakanımızın desteği ile deri OSB arıtma tesisi tamamlandı. Şuan yüzde 90 kapasiteyle çalışıyor. Müteahhitten kaynaklanan bir küçük problem var ama yüzde 90 çevre kirliliği önlendi. Arıtma işleminin ardından deşarj işlemi de Ankara'nın Işıklı Regülâtörü'nün ilerisine deşarj ediliyor Ankara'nın suyuna zarar vermeyecek şekilde. Arıtma tesisinin yapılmış olması çok büyük bir gelişme. Bundan sonraki hedefimizi şuan deri sanayinde bulunan işletme sahiplerimizi bulundukları noktadan OSB'ye taşımak. Bunun içinde yumuşak bir geçiş yapıyoruz. Hâlihazır haritalarımız bitti. İmar planlarımız bitti. Bu yıl altyapı inşaatlarına başlayacağız. Bu konuda Sayın Sanayi Bakanımızla görüşmelerimizi tamamladık. Bu konuda alt yapı için 15 Milyon TL'lik bir kaynağa ihtiyacımız var. Sanayi Bakanımız da 'Siz yeter ki oraya taşınmaya başlayın. Parasal sorun çekmeyeceksiniz' diye taahhütte bulundu. Bu hibe bir kredi değildir, 11 yıl geri ödemeli bir kredidir. Ama böyle bir kaynak bulunması bile güzel bir şey. Dolayısıyla en büyük hedeflerimizden biri deri sanayini organize sanayiye yumuşak bir geçişle taşımak. Yumuşaktan kastım şu; şuan 130 tane sanayicimiz var. OSB'ye geçmek maliyet işidir. Oraya giderken 50 tane esnafımız eğer ortadan kalkacaksa bu çok doğru bir yöntem değil. O yüzden biz yöneticiler olarak yumuşak geçiş bulmaya çalışıyoruz.

Deri sanayinde üretilen derilerden artan derileri değerlendirmek üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz. Bu konuda da bir değerlendirme yaparsanız…

Deri atıklaryla ilgili Çıraklık Eğitim Merkezimizin, Halk Eğitim Merkezimizin, Belediyemizin müştereken yaptığı çok güzel çalışmalar var. Deri halılar, deriden tablolar yapılıyor. Bu çalışmaları yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu konuda çalışma yapan hocalarımızı öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Bu konuda kurslarımız devam ediyor. Deri atıklarının değerlendirilmesi ve artı değere dönüştürülmesi için son derece faydalı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bu noktadaki çalışmalarımız devam ediyor.

Bu haber 1860 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi