Bu hafta sizlere yeni sayısı çıkan Fikir Dergisi’ni ve 2007 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bolu Valiliği ve Çevre İl Müdürlüğü katkılarıyla hazırlanmış Doğal Güzellikleriyle Bolu kitapçığı.
FİKİR DERGİSİ
Fikri hür, vicdanı hür Fikir’in 7. Sayısı çıktı.
Mayıs sayısı 10 günlük gecikme ve derginin genel yayın yönetmeni Ertuğrul Turan’ın ismini açıklamadığı muhataplarına sitem yazısı ile çıktı. Ertuğrul Turan “gölgede durup bel altından vuran, Ali Cengiz oyunlarıyla arkamıza geçen bir ekip var” diyor. İsim, çevre, kurum açıklamadığı için bunlar kimdir, nedir bilmiyoruz. Ama derginin genel yayın yönetmenini kandırmışlar besbelli. Dergide ilk röportaj Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Erol Yavuz ile yapılmış. Belediyenin çöp toplama sistemindeki yeni anlayış sorgulanmış. Temizlik İşleri Müdürü Yavuz’un da ifade ettiği gibi bu geri dönüşüm uygulamasından gerekli ve yeterli sonuç alınamamış. Bu özeleştiri güzel. Derginin Bolu’nun ilk kadın servis şoförü Gülten Baskın’la yaptığı çalışma bu sayının en anlamlı bölümü. Gülten Baskın’ın Bolu’nun ticari anlamda ilk kadın şoförünün dergiye yaptığı açıklama ise her şeyi anlatıyor: “kendime güvenim var, velilerimiz de bize güveniyor” Karate sporunun tanıtıldığı bu sayıda Sabri Damar projelerini ve Bolu’da karate sporunun gelişimine dair görüşlerini anlatıyor. Dergi bu ayki sayısında Bolu’nun güncel meselesi doğalgazı inceleyen bir ek çıkartmış. Bolu’da faaliyet gösteren firmaların hemen hemen hepsine dergide yer verilmiş. Bolu’yu doğalgaz konusunda aydınlatmayı amaç olarak alsa da biraz da dergiyi ekonomik olarak yönetmek gerek değil mi? Doğalgaz eki biraz da bu amaca hizmet ediyor. Derginin 7. Sayısı da emek ve özen açısından geçer not almış. Ancak derginin Abant konusunda bir yayın politikası yok. O da dikkatlerden kaçmıyor.
DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE BOLU
Ali Serindağ Bolu Valisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü M. Kemal Yalınkılıç, Ökkeş Bahadır ise Bolu İl Çevre ve Orman Müdürü. Daha Abant Bolu İl Özel İdaresi’ne geçmemiş, kare as H. İbrahim Akpınar, Tahsin Akduman, Oktay Güneş ve Çetin Yıldızbaş birlikteliği oluşmamış henüz. Abant hala çiğdemlerin, kuşların, su samurlarının, kaplumbağaların, çiçeklerin, böceklerin yuvası… Yüksek Orman Mühendisi Mehmet Tokcan ve Orman Endüstri Mühendisi Aykut İnce muazzam bir çalışmaya imza atarlar: Doğal Güzellikleriyle Bolu 4 bölümde hazırlanan kitapçıkta coğrafya,canlılar, ormanlar, korunan alanlar Mehmet Tokcan yorumları, Aykut İnce fotoğrafları hayat bulur. Kitabın ilk sayfasında siyah zemin üzerinde bir Abant çiğdemi fotoğrafı vardır, tek başına. Siyah zemin ve tek başına bir Abant çiğdemi. Sanki karalar giymeye hazırlanmaktadır. Sanki başına gelecekleri biliyor gibidir… Kitapta göllerimize yer verilmiş. Özellikle Abant her açıdan incelenmiş. Hani Vali Akpınar’ın oralar hep taş, ağaçsız bölge, işte o mevkide otel yapacağız dediği yerden de bir fotoğraf çekilmiş. Mavi çiçekli Abant çiğdemi (crocus abantensis)endemik hibrit bir tür ve ben buradayım diyerek S.O.S veriyor. Geyikler, karacalar, porsuk, kirpi, su kaplumbağaları, ayı, kurt, yaban kedisi, angit, bahri, alaca balıkçıl, çeltikçi, karatavuk, kara leylek, şahinlerimiz, kartallarımız kısaca bütün hayvan popülasyonumuz kitapçıkta fotoğrafları ile yer alıyor. Öyle muhteşem fotoğraflar ve değerlendirmeler var ki çalışmada, Bolu’ya her atanan valinin önüne bir “kırımızı kitap” gibi konulmalı. İncelemek isterseniz gelip gazetemizde görebilirsiniz.