Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu organizasyonuyla dün Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda “İş Hayatındaki Topuk Sesleri “ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurulu Üyesi Nurten Ceceli ve Modacı Siren Ertan katıldı. Bayanlar Siren Ertan’dan moda üzerine kıyafet seçimi konusunda bilgi aldı.
Konferansta Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Davarcıoğlu yaptı. Davarcıoğlu yaptığı konuşmada, “Değerli ve başarılı başkanımız, Aynur Bektaş’ın liderliğinde 81 ilde örgütlü olarak çalışan 1200 kişilik kadın girişimciler kurulu teşkilatının Bolu temsilcileri olarak kurul üyesi değerli arkadaşlarımla birlikte ilimizin ve ülkemizin geleceği açısından son derece önemli bir amaç etrafında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizlerin asıl odaklandığı konu ekonomide kadınların yeridir. Kadınlarımızın girişimcilik haznesi hiç iç açıcı değil kadın girişimciliğinin ve kadınlarımızın iş dünyasındaki yerinin genişletilmesi için girişimcilik ruhu en uç noktalara kadar yaymak gerekmektedir. Baktığımızda başarılı olmuş her kadının ilgi, bilgi ve beceri alanları kariyerlerinin başlangıç alanları birbirlerinden farklıdır. En önemli ortak payda onları bir araya getiren zemin girişimci kimlikleridir. Toplumumuzu bu geniş bu geniş yelpazede yer alan her bir değere bilgiye ve beceriye ihtiyacı vardır. Bizlerin amacı özellikle bayan girişimcilerimizin sayısının artmasına katkıda bulanacak zeminleri oluşturup istifadelerine sunmaktır.”dedi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu da bir konuşma yaparak, “Ekonomik gelişme kalkınma sürecimizin mimarı özel sektör olacaktır. Ekonomiyi bulunduğu yerden alıp çok aha iyi yerlere taşıyacak olan girişimcilerimizdir. Girişimcilerin ekonominin olduğu kadar her yıl üniversitelerden mezun ettiğimiz yedi yüz bin gencimizin geleceği açısından önemli bir yer tutmaktadır. Ekonominin başta gelen sorunlarımızdan bir tanesi işsizliktir. Bu gençlere iş sahası açacak en önemli katkıyı verecek girişimcilerimizdir. Girişimciliğin yaşı, cinsiyeti statüsü yoktur. Girişimcilik konusu üzerinde kadın girişimcilerin üzerinde durulması gerekmektedir. Kadınlarımızı iş dünyasının içerisine çekmek kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına katkı sağlamak zorundayız” diye konuştu.
ÜRETMEMİZ LAZIM, ÇALIŞMAMIZ LAZIM, EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLE DİK DURABİLMEK ADINA PARA KAZANMAK LAZIM
Konferansta Nurten Ceceli konuşmasında kadınların ancak ekonomik özgürlük kazandığı zaman ayakta kalabileceğini belirterek şöyle konuştu: “Bizim topuk seslerimizin duyulması dünya da ne anlama geliyor bunun üzerinde durmak istiyorum. Ceceli ailesi olarak dünyanın birçok yerine boru ihracatı yapıyoruz. Ceceli eğitim hizmetlerinde yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak çalışıyorum. Ankara Sanayi Odasında ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurulunda çalışıyorum. Türkiye’de girişimciliğin gelişmesi adına oluşturulan üst kuruldayım. Neden para kazanıyoruz sorusunun en önemli soru olduğunu düşünüyorum. Üretmemiz lazım, çalışmamız lazım ekonomik özgürlükle dik durabilmek adına para kazanmak lazım. Para kazanıldığında çevrenizdekilere insanlığa bir şey ifade ediyorsa kazanılmaya değer olarak düşünüyorum. Sivil toplum kuruluşların da çalışmanın bunlar için zorunlu vakit ayırmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
KENDİNİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN İŞ HAYATI PLANLIYORSANIZ İSTANBUL DOĞRU BİR YERDİR
Ünlü modacı Siren Ertan yapılan toplantıda bir konuşma yaparak modaya ilgisini ve iş hayatına nasıl başladığını anlattı. Ertan yaptığı konuşmada, “Ben her zaman giyimime süsüme düşkün bir çocuktum. Babam gibi sadece bilgiye, kültüre önem veren birisi için çok süslüydüm. Mezuniyet törenimde annemi nasıl bayılttığımı hatırlıyorum. Mezuniyet elbisemin kendi içimden geçen olması için kendim çizip, kendim rengini belirleyip terziye bunu diktirdim. Dokuz Eylül Tekstil Tasarımı Bölümünü kazandım. Üniversiteyi sevmedim, o zaman da bugün gördüğünüz kadar kokettim. Altı yıl okula devam ettim, bitiremeden bıraktım. Bir tanıdığımızın mobilya dekorasyon mağazasında işe başladım. Okul hayatından iş hayatını çok sevdiğime karar verdim. Çalıştığım yerde hayatımın dönüm noktası Mustafa Taviloğlu’yla tanıştım. İstanbul Mudo’da yeni bir departman kurduğunda orda çalışmaya başladım. Çalışmam hayatımın olmasa olmazıydı. Eşim için atölyeyi kurmak zorunda kaldım.’Siren Ertan İstanbul’u kurdum. İzmirli olup da İstanbul dememin nedeni İstanbul’un bana işimi ve eşimi vermesidir. Kendinizi geliştirmek için iş hayatı planlıyorsanız İstanbul doğru bir yerdir. Türkiye’de her bireyin çeşitli sivil toplum örgütlerine üye olmalarını diliyorum. Ben çok geç tanıştım” diye konuştu.
Konferansta Göynük kadınlarını tanıtma dayanışma ve yardımlaşma derneğinin defilesi sergilendi.