Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, geçtiğimiz hafta Güney Kore'ye yaptığı gezinin izlenimlerini aktardı. Gezinin son derece verimli olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, gezi esnasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine çok yakın davrandığını ve toplantıya katılanlara, “Alaaddin Bey'in yaptığı her işin arkasında ben varım” dediğini belirtti.
Çöpten elektrik üretmek amacıyla Güney Korelilerle ortak bir proje geliştiren Bolu Belediyesi, konuyla ilgili geçtiğimiz hafta yeni adımlar attı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gezide eşlik eden Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, gezinin ayrıntılarını gazetemize açıkladı. Başkan Yılmaz, “Cumhurbaşkanlığının bilim adamları ve işadamlarıyla Güney Kore'ye yaptığı geziye 3 de belediye başkanı davet edildi. Bunlardan birinin Bolu Belediyesi olması bizi ayrıca sevindirmiştir. Uçakla Güney Kore'ye giderken Cumhurbaşkanı herkesi selamladı. Ben hayatımda ilk defa böyle bir uçağa biniyorum. Giderken VIP'de ağırlandık. Bu da bizi onurlandırdı. Daha sonra otele geldik ve Bolu Belediye Başkanı nerede diye görevliler aramaya başlamış, sonra beni buldular ve Cumhurbaşkanı ile baş başa görüşme yaptık. İlk görüşen kişi orada ben oldum. Yaklaşık 1 saat süren özeli bir görüşme yaptık ve ben artık ayrılalım deyince bitti görüşme. Daha sonra diğer belediye başkanları geldi ve görüşme o şekilde devam etti. Cumhurbaşkanı ile daha önce görüşmelerim oldu ama ilk defa bu şekilde bir görüşme yaptık. İş adamları ile yaptığımız toplantıda ise benim için 'Biz Alaaddin Bey'le çok eski dostuz' dedi. Bunu da birkaç kez söyleyince herkes bizi farklı biri olarak algılamaya başladı. Yemekten sonra beraber fotoğraf çektirdik ve orada “Alaaddin Bey'in yaptığı her işin arkasında ben varım” dedi. Bu gezide aynı zamanda birçok üst düzey bürokratla tanışma imkanı buldum” dedi.
YILDA 500 BİN İLA 1 MİLYON TL TASARRUF EDECEĞİZ
Çöp ayrıştırma işlemleri ve çöpten elektrik üretme konusunda bilgi veren Yılmaz, “Bizim Güney Kore ile çöpten enerji üretme çalışmalarımız uzun zamandır devam ediyor. Biz belediye başkanı olduğumuzda çöpler bir çukura atılıyordu. Biz bu durumu tersine çevirip modern çöp depolama tesisleri kuran 1015 belediyeden biri olduk ve örnek gösterildik. Çöpleri poşetleme ve ayrıştırma işlemlerine de başladık” diye konuştu. Muhabirimizin sorduğu, “Ayrıştırma işlemi başarılı oldu mu?” sorusuna Başkan Yılmaz, “Vatandaş bu konuda bizden daha ileride. Biz vatandaşa uymaya çalışıyoruz şu anda” diye cevapladı. Başkan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Biz üç ayrı çöp toplama işini 3 ayrı firma ile yapıyoruz. Kağıtları, yağları ve ayrıştırılmış çöpleri ayrı firmalar topluyor. Çöplüğün işletmesini biz yapıyoruz. Toplanan ayrıştırılmış çöplerden elektrik enerjisi üretilecek. Bu üretim Güney Koreliler tarafından yapılacak, yani tesisin işletilmesi onlara ait. Bu da bizim yılda 500 ila 1 milyon TL tasarruf etmemiz demektir.
Elde edilen enerjiyi ise biz Belediye olarak satın alma garantisi verdik. Biz bu şekilde hem kar edeceğiz, hem de elektrik enerjisine sahip olacağız. Korelilerle sadece çöp üzerine değil, yer altı otoparkı yapımında da çalışma yapıyoruz.”
BELEDİYEYE HERHANGİ BİR KÜLFETİ YOK
Muhabirimizin “Bu çalışmanın Belediye'ye külfeti ne olacak?” sorusunu Başkan Yılmaz şu şekilde cevapladı: “Bunun bize herhangi bir külfeti olmayacak. Bütün işlemleri onlar yapacak. Şu anda kurulmaya başlandı. Ekip benimle beraber Bolu'ya geldi. Bu geziye Cumhurbaşkanı'nın katılması onlar için onore edici oldu. Çünkü onlar bu tür bağlantıları devlet organları bazında kuruyor. Bizim de beraber gitmemiz çok güzel oldu elbette.