Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Çetin Keçeli, aşırı yağışların buğdaydaki glutenin (güç) düşmesine neden olduğunu, bu durumun, kilosu 45 ile 55 kuruştan alınan kaliteli buğday fiyatını 65 kuruşa, bir çuval kaliteli un fiyatını da 3840 TL'den 42 TL'ye çıkarmaya başladığını belirterek, “Ramazan bayramına kadar gelişmeleri değerlendireceğiz. O süreç içerisinde kaliteli buğday fiyatlarındaki artış devam eder,un fiyatları belli noktaya çıkarsa,o zaman Ramazan bayramından sonra ekmeğe zam kaçınılmaz olur”dedi.
Keçeli, Türkiye'de buğday rekoltesinin her yıl yaklaşık 18 milyon ton olduğunu, bu yıl sıcakların etkisi ile 25 milyon ton buğday rekoltesi beklendiğini belirterek, Trakya bölgesinden Çanakkale'ye kadar olan bölgeyi, hatta Orta Anadolu'da Konya'yı olumsuz etkileyen aşırı yağışların buğdayın başağındaki özü olan gluteni düşürdüğünü söyledi. Keçeli, “Normalde 28 olması gereken gluten, 20 23'ler seviyesine düştü. Bu da kaliteli un üretimi engelleyen bir unsur oluşturdu. Zarar yeni yeni ortaya çıkıyor” dedi.
Yağışlardan Adana ve Doğu Anadolu'nun bir kısmının etkilenmediğini belirten Keçeli, “Adana bölgesinde sıcakların erken başlaması ve ürünün erken alınması nedeni ile yağışlardan etkilenmedi” dedi.
UN FİYATLARI BELLİ NOKTAYA ÇIKARSA, RAMAZAN SONRASI EKMEĞE ZAM KAÇINILMAZ OLUR
Fiyat artışının sürmesi halinde un fiyatlarının artabileceğini söyleyen Keçeli, “İthalat serbest bırakılmazsa un fiyatları artar. Bu durum ekmek fiyatlarına yansır. Biz üyelerimizi bekleteceğiz. Ramazandan bayrama kadar olan gelişmeleri değerlendireceğiz. Ramazanda zam yapmayacağız. O süreç içerisinde kaliteli buğday fiyatlarındaki artış devam eder, un fiyatları belli bir noktaya çıkarsa, o zaman Ramazan bayramından sonra ekmeğe zam kaçınılmaz olur” dedi.
Keçeli, una zam gelmesi halinde fiyatın yüzde 10 artabileceğini, bunun da İstanbul'da 300 grama 50 ile 80 kuruş arasında satılan ekmek fiyatlarına aynı oranda yansıyabileceğini söyledi.(anka)