Cuma günü yapılacak olan Belediye dükkânlarının ihale şartnamesindeki bazı maddeler şaşkınlık yarattı.
İşyerleri için hazırlanan ihale şartnamesine göre Bolu Belediyesi satacağı dükkânların tapusunu ancak 18 ay sonra verebilecek. Dükkânlarda kiracı olarak bulunan ve ihaleye katılma niyetinde olan kiracılar, “Tapuyu edinemedikten sonra ihaleye katılmanın bir anlamı var mı?” diye soruyorlar.
TAPUSUZ KREDİ KULLANAMAYACAKLAR
Ayrıca kiracı esnaflar tapu olmadığı için bankalardan uzun vadeli işyeri edinme kredisi alamadıklarını, bankalardan ancak yüksek faizli ihtiyaç kredisi alabildiklerini ve bu durumun kendilerini iyiden iyiye sıkıntıya soktuğunu ifade ettiler. İhale şartnamesinde dikkati çeken bir diğer husus ise, Bolu Belediyesi'nin 18 ay sonra vereceğini iddia ettiği tapuların müstakil veya kat mülkiyeti esasına göre vereceğini şartnameye eklemesi.
İŞYERİ SAHİPLERİ SIKINTILARINI ANLATTI
Tapuların düzenleniş şekliyle ilgili hukukçular ise bir tapunun müstakil veya kat mülkiyeti esasına göre verilmesinin sonuçlarının farklı farklı olduğunu ve belirsizlik ifade ettiğini bildirdiler. Bolu Belediyesi dükkânlarının ihalesi ile ilgili görüşlerini aldığımız dükkânlarda kiracı olarak oturan esnafların değerlendirmeleri ise şöyle;
NE YAPILDIĞI BELLİ DEĞİL
Ercan Akın (Adaş Kırtasiye): “Hazırlanan şartnamede müstakil ve kat mülkiyeti üzerinden 18 ay sonra tapu düzenlenmesi yapılması yasalara uygun değil. Bu işlemler gerçekleşirken işyeri sahiplerinin birbirine hak talebi bulunabilme imkânı olur, bu durumda kafa karışıklığı yaratır. Zaten işler karmakarışık durumda. Satılan dükkânların bir kısmı ihaleye çıkıyor, bir kısmı çıkmıyor. Burada ne yapıldığı belli bile değil. İşyerlerinin esas tapuları elimizde olmadığı için bankalardan konut edindirme kredisi alabilmemiz mümkün değil. Ancak yüksek faizli tüketici kredilerine başvurabiliriz, bu durumda zaten yüksek olan işyeri bedellerinin çok daha fazlaya satın alınması demek oluyor. Ayrıca işyerleri için belirlenen muhammen bedeller çok yüksek, bu arada kendi adamlarını kayırıyor olduklarını düşünüyorum. Bu konuda biz mağdur edilmeye çalışılıyoruz. Bu arada yasal haklarımız korunmazsa ve mağdur edilirsek mahkemeye başvuracağız.”
NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ
İbrahim Çelik (Çelik Ticaret): “Biz yaklaşık 35 yıl önce bu işyerlerine geldik kiracı olarak. Bizden önce başkaları vardı. Bu işyerlerini esas işyeri sahiplerinden gasp ederek bizlere kiraladı. Biz kiracı olarak geldik buraya. Zaten Yüksek Anıtlar Kurulu'nun aldığı karara göre buraya herhangi bir yapının yapılabilmesi mümkün değil. Ayrıca ihale teklifi için Belediye'nin 250 TL talep etmiş olmasına da bir anlam veremiyorum. İşyerleri ile ilgili satış kararı alırken bize haber vermediler. Komisyondan karar alınmış ve bir işyerinin önüne yapılacak ihaleyle ilgili bir duyuru asılmış, o zaman haberimiz oldu. Benim işyerim şuan satışa çıkan işyerlerinde değil ama yarın satışa çıkacak.
Belediye Reisi ile görüşme talebinde bulunduk ve bir toplantı düzenledik. Ama yapılan toplantıdan verim alamadık. Ben bu işyerini günlük 25 TL'ye kapattığım zamanlar oluyor. Bu işyerine istenilen rakam çok yüksek. Bu şartlarda olursa bu işyerine talip olmayacağım. Ama diğer arkadaşlarımız için ortada bir yasal hakkımız varsa bu durumu sonuna kadar kullanacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Ayrıca işyerlerine tapuların 18 ay içersinde verilecek olmasına da bir mana veremiyorum. İşyerini almak isteyen esnaf gerekli miktarı ve krediyi nasıl temin edecek? Bu sorunlarımızın çözülmesi gerekli. Çözülmezse bu işin içinden çıkamazlar.”