Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'ndan savunma gelinceye kadar kamu kurumlarındaki hekimlerin muayenehanelerini 30 Temmuz'dan itibaren kapatmalarına ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan, “Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre 30 Temmuz'dan itibaren üniversite öğretim üyeleri dışındaki kamuda çalışan tüm hekimlerin muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına” ilişkin açıklamasının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Danıştay 5. Dairesi bu dava kapsamında yürütmeyi durdurdu ve Sağlık Bakanlığı'na savunma için 15 gün süre tanıdı. Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'nın kamuda çalışan doktorların 30 Temmuzdan itibaren muayenehane açmalarının mümkün olmadığına ilişkin açıklamasını düzenleyici işlem niteliğinde buldu. Daire'nin kararında, “Dava konusu işlemle, 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığının ilan edilmesinde, yasa hükümlerine, Anayasa Mahkemesi kararına ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi. Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'nın kısmi iptaline ilişkin kararına atıfta bulunan 5. Daire, bu iptal kararıyla öğretim elemanlarının üniversitede devamlı statüde görev yaparken, aynı zamanda muayenehane açmalarını engelleyen yasa hükmünün ortadan kaldırıldığına dikkati çekti.
TBB: DANIŞTAY KARARI YANLIŞI ORTAYA ÇIKARDI
TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık, “Tam Gün Yasası ile hekimlerin, güvencesiz ve giderek düşürülecek ücretlerle, günde 1415 saat tek bir kurumda çalışmaya mecbur bırakılmasının planlandığını” ileri sürdü. Tanık, “Bu son kararla, Sağlık Bakanlığı'nın yorumların yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. TTB olarak, bütün hekimlerimiz adına Sağlık Bakanlığını halkımıza ücretsiz, ulaşılabilir” dedi.
TÜM DOKTORLARI KAPSAR
DANIŞTAY kararında, Sağlık Bakanlığı tarafından Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının sadece üniversite öğretim elemanlarına serbest çalışma hakkı tanıdığının kabul edilmesine rağmen, kamuda görev yapan doktorun 8 saat çalıştıktan sonra özel muayenehane açabilmesine olanak tanıdığı belirtildi. Diğer doktorlar için hangi kurallar geçerliyse öğretim üyeleri için de aynen olması gerekliliğine dikkat çekildi.