Bolu, Türkiye'nin yaşam kalitesi en yüksek 7. ili seçildi. CNBC-e Business Dergisi'nin Eylül 2010 sayısında yayınlanan araştırmalara göre, Bolu 81 İl arasından 7'nci oldu.
Dergi otuz yedi kriteri baz alarak bu araştırmayı gerçekleştiriyor. Otuz yedi kriteri altı ana başlıkta toplayan CNBC-e Business dergisi yaptığı çalışmada verilerinden oldukça emin. Dergi bu araştırmayı üç yıldır yapıyor. İlk yıl yirmi sekiz kriter ikinci yıl ise otuz dört kriter kullanmışlar, üçüncü yıl ise kriter sayısı otuz yediyi bulmuş.
Verileri TÜİK'den “Türkiye İstatistik Kurumu”, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlardan temin eden dergi, araştırmada kendi istatistikî yöntemlerini de kullanıyor. Otuz yedi kriterin toplandığı altı ana başlık şöyle: Ekonomi, Eğitim, Sağlık, Güvenlik, Kent Hayatı, Kültür Sanat… Bolu, bir önceki araştırmada; 13. sırada iken 2009 yılı ile ilgili yapılan araştırmada altı basamak atlayarak 7. sıraya yerleşmiş durumda. CNBC-e Business dergisinin altı ana başlığına göre kentimizin iller arasındaki sıralaması şöyle;
Eğitim = Türkiye 10.cusu
Sağlık = Türkiye 2.cisi
Kent Hayatı = Türkiye 31.cisi
Güvenlik = Türkiye 62.cisi
Sanat = Türkiye19.cusu
Ekonomi = 45.cisi
Bu başlıkları değerlendirdiğimizde Bolu'yu öncelikle kurtaran, yaşam kalitesini yükseltenin eğitim-sağlık ve bir ölçüde de sanat olduğunu görebiliyoruz. Bu noktada Bolu'yu eğitim ve sağlıkta ileri noktalara taşıyan rahmetli İzzet Baysal ve İzzet Baysal Vakfı'nı şükranla anmak gerekir. Kentler araştırmasında ilk 10 İl ise,
1-Ankara
2-Eskişehir
3-Isparta
4-Trabzon
5-İstanbul
6-Artvin
7-Bolu
8-Antalya
9-İzmir
10-Rize
Son 10 sırayı oluşturan iller ise;
81-Ağrı
80-Bitlis
79-Mardin
78-Siirt
77-Şanlıurfa
76-Van
75-Iğdır
74-Bingöl
73-Hakkâri
72-Batman
71-Şırnak
Bu sıralamalar bile, ülkenin içinde bocaladığı sorunların kaynak noktasını göstermekte.
Tabii, bu araştırmada Bolunun 7.ci sırada olması elbette memnuniyet verici olmakla beraber, güvenlikte 62.sırada, ekonomide ise 45.sırada yer alan il olması bu iki konunun Bolu'da mercek altına alınması sorusunu tekrar akıllara getiriyor.
2008'de ekonomide 23.sırada iken 2009 yılında ise 22 sıra gerilemesi özellikle dikkat çekici.
İşte Bolu ilinin 2008 ile 2009 yılları karşılaştırma;