Önümüzdeki aylarda yeni bir uygulama başlatarak Aladağ'a Orman İdare Konseyi (FSC) sertifikası vereceklerini belirten Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, “FSC sertifikalı orman ürünleri artık Orta Avrupa'ya girecek” diye konuştu.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormanların sertifikalı hale geleceğini belirterek, "Birkaç ay içerisinde Bolu Aladağ'daki şefliğimiz de Türkiye'de ilk defa sertifikalı orman olacak" dedi. Kahveci, Orman İdare Konseyi (FSC) sertifikasını alan orman ürünlerin artık Orta Avrupa'ya gireceğini söyledi.
Kahveci, Bolu Aladağ Orman İşletme Şefliği'nde yürütülen "FSC Orman Yönetimi Sertifikasyon Çalışmaları" hakkında bilgilendirme ve bu doğrultuda verilen "Ormancılıkta Motorlu Testere Kullanımı, Üretim Teknikleri ve İş Güvenliği" eğitimi alan orman köylüleri sertifika dağıtım törenine katıldı.
Orman Genel Müdürü Kahveci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ormanlarının dünyanın en yüksek standartlarında, doğayı tahrip etmeden koruduklarını kaydetti. Kahveci, bunu yaparken köylüsüyle, idaresiyle, yönetimiyle tam bir uyum içerisinde doğayı tahrip etmeden, ormanları sürdürülebilir şekilde dünya standartlarında, Avrupa standartlarında işlettiklerini ifade etti. Önümüzdeki süreçte orman ürünlerini Avrupa'ya ihraç etmek için FSC damgası sorulacağını hatırlatan Kahveci, ürünleri FSC sertifikalı yapmak için çalışma başlattıklarını anlattı.
SERTİFİKALI İLK ORMAN ALADAĞ OLACAK
Kahveci, şöyle devam etti: "Gittik FSC yetkilileriyle Avrupa'da görüştük. Ben görüştüm. Onlara biz, 'Türkiye ormanlarına dünya standartlarının daha üzerinde işletiyoruz. Artık biz de sertifika istiyoruz, gelin bizi görün. Bizim ormanlarımızı görün. Bizim ormancılık tekniklerimizi görün. Bize bu sefer sertifikayı verin.' dedik. Şu anda bu süreci başlattık. Bunun da en güzel örneğini, en hızlı şekilde sonuç alabileceğimiz, alt yapı itibariyle her şeye hazır olan Aladağ'dan başladık. Burada Bolu'yu öncü olarak seçtik. Bir noktaya geldik. Birkaç ay içerisinde Bolu Aladağ'daki şefliğimiz de Türkiye'de ilk defa sertifikalı orman olacak."
Kahveci, Afrika ormanlarından bir ahşap geldiği zaman dünyada 'Afrika ormanları bitiyor. İklim değişikliğinde en önemli nedenlerinden bir tanesi ormansızlaşma devam ediyor. Onun içinde biz gelişi güzel kaçak, tekniğine uymadan çekilmiş olan orman ürünlerini protesto ediyoruz.' diyorlar.' diye konuşulduğunu aktardı.
"ORMANCILIKTA LİDERLİK POZİSYONUNA SOYUNDUK"
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormancılıkta gerek Balkanlarda, gerek Orta Avrupa'da, gerek Kuzey Avrupa'da, gerek güneyde ve Türkî cumhuriyetlerde liderlik pozisyonuna soyunduğunun altını çizdi.
Kahveci, geçen hafta Orta Doğu ülkelerinden 8 tane genel müdürle İstanbul'da toplantı yaptıklarını belirterek, "Bir iki tane genel müdürlük şuanda misafirimiz. Balkan ormancılığından tutunda Türkî cumhuriyetlere kadar birçok alanda sanki ülkemizin dış politikası gibi ormancılık dış politikası uyguluyoruz. Balkanlar bizim liderliğimizde bir araya geliyor. Türkî cumhuriyetlerinde ormancılar birliğini kuruyoruz. Ortadoğu'daki Fas, Cezayir, Tunus, Suriye, İran, Irak olmak üzere o bölgelerde ormancılıkta liderlik yapıyoruz. Şu anda Suriye ormancıları Türkiye'de onlara eğitim veriyoruz. Suriye ormanlarının tamamını planlıyoruz. Kurduğumuz dünyada örnek yangın yönetim sistemleriyle, Portekiz ve Fransız uzmanları Türkiye'deki yangın yönetim sistemlerini inceliyor." dedi.
Bolu İl Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli ve sertifika alanlar katıldı. Kahveci, törende eğitimini tamamlayan bir kişiye de sertifikasını verdi.