Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Endişelenmeyin, bizde şap yok www.boluweb.com | Paylas
15.10.2010 09:07:13
Endişelenmeyin, bizde şap yok

Kurban Bayramı'na 1 ay kala besiciler şap paniği yaşıyor. Türkiye'de 40'a yakın yerde hastalık sebebiyle karantina uygulanıyor. Karantina uygulanan iller arasında Bolu da yer alıyor. Şap hastalığının giderilmesiyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak için, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun'la görüştük. Altun, Bolu genelinde şap hastalığı riskinin olmadığını söyledi.

Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin korkulu rüyası haline gelen şap hastalığının bazı illerde görülmesinin ardından hastalığın tedavisi için önlemler alındı. Şap hastalığını görüldüğü iller arasında Bolu da yer alıyordu. Kurban bayramına bir ay kala Bolu'da şap hastalığının durumunu öğrenmek için Tarım İl Müdürü Mehmet Altun'la görüştük. Altun yaptığı açıklamada korkulacak bir durum olmadığını söyledi.

AŞILARLA ŞAP HASTALIĞI SÖNDÜ

Altun yaptığı açıklamada, “18 Ekim Pazartesi günü Mudurnu ve Bolu'daki hayvan pazarları açılıyor. Endişe edilecek bir durum yok. Her yıl olabilecek bir hastalık şap. Ancak bu yıl virüs mutasyona uğradığı için hastalığın uzun bir süre geniş bir alana yayılmasına neden oldu. Şapla mücadele Bolu'da yaklaşık 2 buçuk ay sürdü. Müdürlük bünyesinin dışında dışarıdan da hekim yardımı alındı bu süreçte. Mutasyona uğrayan virüse karşı oluşturulan aşılarla şap hastalığı söndü” dedi.

28 NOKTA 2 NOKTAYA İNDİRİLMİŞ DURUMDA

Altun açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Şap bulaşıcı bir hastalık. Sadece ilimizde değil, yaklaşık 20 ilde değişik noktalarda zaman zaman nükseden bir hastalık. 2010 yılında ilimizde 28 noktada şap hastalığı görüldü. Ancak hastalığa karşı, görüldüğü günden itibaren kordon tedbirleri, eğitim faaliyetleri, dezenfeksiyon çalışmaları yapılması sayesinde hastalığın görüldüğü 28 nokta 2 noktaya indirilmiş durumda. Bolu'da 500 yerleşim yeri olduğunu düşünürsek, hastalığın 2 noktaya kadar düşürülmüş olması başarıdır. Hastalığa karşı her türlü idari tedbirler alınmış durumda. Tahminlerimize göre 1 ya da 2 hafta içerisinde bu bölgede de hastalık sönüşü yapılacak.”

HASTALIĞIN YAYILMA HIZI SIFIRA İNDİ

Altun, şap hastalığın il genelinde sıfıra indiğini şu sözlerle anlattı: “Kurban Bayramı öncesi Türkiye'nin her yerinde hayvan hareketlerinde ciddi bir artış gözlenir. Yani Kars'ta bir hayvan yetiştiricisi hayvanını satmak için İstanbul'a gidebilir. Bolu'ya uğrayabilir. Biz bu süreç içinde şimdiden Bolu Tarım İl Müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri almış durumdayız. Şap hastalığı çıktığında da tedbir amaçlı olarak Bolu'daki hayvan pazarını yaklaşık bir ay önce kapattık. Önümüzdeki Pazartesi günü hayvan pazarımızı açacağız. Hastalığın yayılma riski sıfıra indiği için hayvan pazarını açma kararı alındı.”

TEDBİR ALDIK

Altun, Kurban Bayramı'nda vatandaşların gönlünün rahat etmesi gerektiğini söyleyerek, “Ben Kurban Bayramı'nda hayvan kesecek vatandaşlarımızın hastalıkla ilgili olarak bir sıkıntı çekeceklerini ben tahmin etmiyorum. Bununla ilgili her türlü tedbiri almış durumdayız. Şap hastalığı çok fazla ölüm yapan bir hastalık değildir. Özellikle meme de, tırnak aralarında, diş etlerinde dilde yara yapan ve daha çok hayvanda ekonomik değer kaybına yol açan bir hastalık. Ölümler ise daha çok buzağılarda neden olur” dedi. 

Bu haber 1550 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi