Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  PEYGAMBER SÜNNETİ (HİPOSPADİAS) www.boluweb.com | Paylas
1.11.2010 08:40:39
PEYGAMBER SÜNNETİ (HİPOSPADİAS)

 Nedir => Erkeklerde, işeme deliğinin cinsel organın uç kısmında değil, penis veya torbalar veya daha alt bölgelerde bir yerlerde olmasıdır.

Neden peygamber sünneti deniliyor => Bu çocuklarda sünnet derisi genellikle penisin alt kısmında birleşmiyor, yani cinsel organın alt kısmı dışarıdan bakan göz için sünnetli gibi görünüyor.

Nedeni nedir => Çocuğun henüz anne karnında iken idrar yolunun gelişimindeki kusurdan kaynaklanıyor. Yani gelişim kusurudur. Bilinen, yani şu nedenle bu oluyor gibi bir neden henüz gösterilememiştir. Ancak son araştırmalar, anne karnında iken çocuğun üretmesi geren erkeklik hormonunun dengesindeki bozukluklar suçlanmaktadır. Hatta hamile annenin yediği gıdaların hormonlu olmasının bile etkili olduğuna dair yayınlar mevcuttur (Son yıllardaki sıklığında artış görülmektedir.)

Sık görülen hastalık mıdır => Çocukluk döneminde en sık görülen gelişim anomalisidir. 10 yıl öncesine kadar 1/600 olarak biliniyordu. Ancak son araştırmalar bunun 1/300 olduğunu gösteriyor. Yani görülme sıklığı artış göstermekte. Her 300 yenidoğandan bir tanesinde mevcuttur.

En sık görülen tipi hangisidir => En sık peniste olması gereken uç kısıma yakın sonlanan işeme delikleri görülmektedir. Daha nadiren penis gövdesinde, altta bir yerlerde işeme deliği şeklinde görüyoruz. Nadiren yumurtalık düzeyinde, hatta perineal bölge dediğimiz yumurtalıklar ile anüs arasında da işeme deliği şeklinde görülmektedir.

Ne zararı vardır => İşeme deliği uç kısımda olmadığı için ileriki yaşlarda çocuk sahibi olamamaya neden olabilir.

Anormal yerde bulunan işeme deliği, bazen olması gerekenden daha dar uçla sonlanmaktadır ve bu durumda da; aile, çişini rahat yapamıyor-yaptıktan sonra da idrarı damla damla geliyor gibi şikayetleri dile getirirler, aslında önemli olan bir durumdur. idrarını rahat yapamadığı için oluşan basınç öncelikle mesane harabiyetine, ileri dönemlerde de böbrek harabiyetine neden olabilmektedir.

=> Peniste ağrilik ve bükülme olması. Hem ileri dönemde cinsel hayatında problem olabilecek hem de kozmetik açıdan psikolojik sorun yaratabilecek durumdur.

=> Estetik problem. Penisin kendi anotomisinde de bozukluk görülmektedir yani şekli şemali olması gerektiği gibi olmamaktadır ve cinsel gelişim döneminde bu daha bariz görünmeye başlamaktadır. Anormal bölgeden idrar yapmak, psikolojik birçok soruna neden olabilmektedir.

=> İnmemiş yumurtalık başta olmak üzere birçok gelişim kusuru ile beraber seyredebilmektedir. Peygamber sünneti başka gelişim kusurlarına neden olmaz! ancak peygamber sünneti ile doğan çocuklarda, penis küçüklüğü, inmemiş yumurtalık, torbaların (scrotum) gelişim kusurları normalden daha sık görülmektedir.

Tedavi yolları nelerdir => Tedavisi cerrahidir. Bazen sadece idrar kanalına müdahale edilir, bazen penisin diğer bölgelerinde beraberlik gösteren anomalilerle beraber tedavi edilirler (eğri penis olması yada penisin kendisinin anormallik gösterdiği durumlar). Ameliyat öncesi hormon tedavisi verilmesi halen çalışma aşamasındadır.

Ne zaman ameliyat edilmeli => 6.ayını dolduran bebeklere ameliyat önerilmektedir.

Eğer idrar kanalının uç kısmında darlık mevcutsa bu darlık açılmalı, bebek 6.ayını doldurduktan sonra ise hipospadias (peygamber sünneti) ameliyat edilmelidir.

İleriki yaşlar neden beklenmiyor => Cinsel organ gelişimi başladıktan sonra, işeme deliğinin olması gereken noktaya getirilmesi için gereken mesafe de uzayacaktır ve bu durumda cerrahi başarı oranı azalmaktadır. Ayrıca cinsel uzva yönelik cerrahi işlem, çocuğun 'aklının yettiği' dönemde yapılacak olursa, ergenlik yaşlarında ciddi cinsel problemlere (psikolojik açıdan) neden olmaktadır.

Cerrahi başarı oranı => İşeme deliği, olması gereken noktaya ne kadar yakınsa o kadar başarılı olmaktadır. Örneğin yumurtalıklarının olduğu bölgeden idrar yapan çocuk için belki de 3-5 kere ameliyat gerekebilmekte iken, penisin uç kısmına yakın işeme deliği olan çocuklarda genellikle bir cerrahi seans yeterli olmaktadır.

Aileleri uyarmak istediğiniz bir husus var mı => Peygamber sünnetinde her zaman sünnet derisinin alt kısmı açık olacak, dışardan bakıldığında her zaman anlaşılabilir diye bir şart yoktur. Daha önemlisi, sünnet derisi, bazı hastalarda işeme kanalı oluşturmada kullanılmaktadır. Sünnet yapılan bir çocuk, daha sonra durum fark edilip hekime getirilecek olursa bu şansını kaybetmektedir. Çocuklar, sünnet öncesinde mutlaka işeme deliğinin normal yerinde olup olmadığı açısından muayene ettirilmelidirler. Aileler bebeklerini 6 aylıkken mutlaka bir üroloji hekimine götürüp, genital açıdan muayene ettirmelidirler (inmemiş yumurtalık, peygamber sünneti, sünnet derisi yapışıklığı vb.. hastalıklar açısından).

Bu haber 1963 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi