Çimento fabrikasına giriş yolu üzerinde bir köprü vardır, çok dar olan bu köprüden iki araç yan yana geçemez, biri bekler öteki geçer öteki bekler diğeri geçer.
Ülkemizin en ücra en geri kalmış yörelerinde görebileceğimiz bir durumdur bu. Yaklaşık bir buçuk milyon ton kapasiteli çimento fabrikasının ve Mengen, Devrek,Zonguldak'a kadar giden yolu, bu köprü Bolu'ya bağlar. (Çimento fabrikasının bir buçuk milyon tonluk tüm üretimi satılmak üzere bu köprüden yola çıkar)
23.01.2008 tarihinde çimento fabrikasının Bolu'ya pahalı çimento verdiğini,diğer illerde daha ucuz çimento sattığını, gazetem Bolu Gündem de uzun uzun yazmış fabrikayla ve fabrikaya iş yapanlarla papaz olmuştum.
O sırada Genel Müdür Kemal Doğansel ile fabrikadaki görüşmemizde “çimento fabrikasının Bolu'ya kuruluşunun yanlış bir seçim olduğunu, kar edebilmesi için 150 km mesafede ürettiği malı satabilmesi gerektiğini, Bolu'da ise bunun mümkün olmadığını aksi halde diğer çimento fabrikalarıyla rekabet edilebilmesi için fiyatlarda bu tür ayarlamalar yapmak zorunda kaldıklarından ve fabrikanın Bolu'dan taşınmasının bile düşünüldüğünden” bahsetti.
Konuşmalarımız esnasında bu dar köprü rezaletinden de söz ettim. “Kendisinden önceki müdürlerin bu konuyla fazla ilgilenmediklerini, kendisinin yeni geldiğiniköprünün en kısa zamanda yapılacağını, projesinin Karayollarında tasdikte”olduğunu söyledi.
Ve bende genel müdüre inandım güvendim, bunu gazetemde de yazdım.
Aradan bu kadar zaman geçti ne köprü yapıldı nede yapılması için genel müdürün gayreti oldu.
Kendimi kandırılmış hissediyorum.
Değişik kaynaklardan öğreniyorum ki asıl işi olmamasına rağmen köprünün yapımınıBelediye üstlenmiş. Demirini, kalıbını, işçiliğini Belediye yapacak sadece beton çimento fabrikasından istenmiş.
Fabrikanın cevabı… Köprüde kullanılması gereken DOZAJDA beton vermeyi garanti edemem olmuş.
Bu ne demektir?
Verdiğim betonun kalitesini garanti edemem mi demektir, eğer öyleyse bu çok tehlikeli bir söz. Dozajını garanti edemediğin betonu Bolu'ya nasıl veriyorsunderler adama.
Yoksa, ucuz beton verebilirim benim bu köprüye katkım bu kadar olur, mu demek istenmektedir.
Kardeşim sen bir buçuk milyon ton kapasiteli fabrikanın bütün üretimini bu köprüden geçireceksin, köprünün iyileştirilmesinde ve genişletilmesinde katkın olmayacak.
Bal üretmeyen arı gibi Bolu'ya ne faydan var?
Havasını kirleteceksin, doğasını bozacaksın sıkışınca fabrikayı buradan kaldırırım deyip bayileri, tedarikçileri, nakliyecileri, çimentoyla iş yapan Bolulu hemşerilerimizi üzerimize salacaksın.
İş mi bu senin yaptığın?
Bu tür kurumsallaşmış müesseseler faaliyet gösterdikleri illerin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli rol oynarlar.
Çimento fabrikasından da Boluluların beklentileri budur.