Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Recep Sezer İl Genel Meclisi'nin dün yapılan oturumunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bütçe ödenekleri hakkında bir sunum yaptı. Sezer yaptığı detaylı sunumda yeni dönemde eğitim faaliyetlerinde yapılması gereken tedbirlerden söz etti. Sezer müdürlüğün kısıtlı bir bütçeyle hareket etmek zorunda olduğunun altını çizerek özellikle yakıt ihtiyacının giderilmesi için büyük bütçeler ayrıldığını söyledi. Yakıt giderlerinin azaltılması için doğalgaza başvurduklarını söyleyen Sezer bu kez ilgili doğalgaz firması ile sorunlar yaşadıklarını söyledi.
Recep sezer yaptığı sunumda “Yıllık harcamalarımızı ikiye ayırdık bunlardan ilki elektrik su doğalgaz ihtiyaçların karşılanması için hazırlanan bütçe. 2007 yılından itibaren telefon, yakacak, elektrik, su, taşımalı yemek ve taşımalı gibi masrafların tamamına 58 milyon 59 Bin 818 TL harcanmış. Bütün bu yapılan harcamalar cari harcamalar” dedi.
HAYIRSEVERLERİN BÜYÜK KATKISI OLDU
Devletin eğitim faaliyetlerine çok ciddi önem verdiğinin altını çizen Sezer “Devletimiz eğitim faaliyetlerine çok fazla önem veriyor. Bu yatırımların dışında ayrıca hayırseverlerimizin de yapılan yatırımlara ciddi katkıları oluyor. 2007 yılından bu yana onarım harcamaları, hizmet alımı ve yapım işleri olarak baktığımızda toplam 18 Milyon 504 Bin 428 TL devletten gelen harcamaları olmuş. 2007 yılından bu yana hayırseverler 11 Milyon 114 Bin 493 TL
yatırım yapmış. Yani 2007 yılından bu yana devletin bize verdiği bütçe ve hayırseverlerimizin katkılarıyla toplam 29 Milyon 618 Bin 921 TL yatırım yapılmış” dedi.
MERKEZDEKİ ÖĞRENCİ YOĞUNLUĞU AZALMALI
2010 ve 2013 yılları arasında yapılması planlanan yatırımlar hakkında bilgi veren Sezer sözlerini şu şekilde sürdürdü “Aktaş Mahallesi'nde planlanan anaokulu projelendirildi ve hayata geçirildi. Şuan okulumuz faal durumda. Tepecik Mahallesi'nde planladığımız anaokulu ve Karaçayır'a yapılması planlanan 40 derslikli ilköğretim okulu için Bolu Belediyesi'nce arsa temin edildi. İhale çalışmaları başladı. Karaçayırda yapılacak bu modern ilköğretim okuluyla merkezde yoğunlaşan öğrenci nüfusunun kenarlara doğru dağılmasını sağlayacağız. İlimiz de merkezde bulunan bazı okullara yönelik yoğun talep var. Bu talebin azalması için kenarlara modern okulların yapılması gerekiyor. 2010 yılından başlayarak ilköğretim okullarına yapılacak yatırım 7 Milyon 6 Yüz Bin TL, ortaöğretim okullarına yapılacak yatırım 15 Milyon 960 Bin TL, ortaöğretim okullarının onarımım ve donatım maliyetleri 1 Milyon 722 Bin 907 TL, hayırseverlerin eğitime yaptıkları katkılar toplam 10 Milyon 500 Bin TL ve tüm bu yatırımların toplam bedeli 35 Milyon 782 Bin TL olarak hesaplanmıştır.
VATANDAŞA YERİMİZ YOK DİYORUZ
Bolu'nun anaokulu eğitiminde iyi bir noktaya geldiğini söyleyen Sezer “Bolu'da okul öncesi ile ilgili bir kültür oluştu. Okul öncesi eğitime anaokuluna çocuğunu herkes veriyor. Fakat dört yaş grubunda veli çocuğumu okula vereyim dese şuan yer yok. Bolu'da en büyük sıkıntı Bolu merkezde vatandaş kapımızı çaldığında 'Yerimiz doldu' diyoruz. Yeni açılmasına rağmen şuan Aktaş Mahallesi'nde 110 öğrencimiz var. Bu konuyu en öncelikli olarak değerlendirip anaokulu konusunda yatırım yapılması gerekiyor. Her ilçemizde anaokulları kazandırmamız lazım. Yani anaokulu kültürünün ilçelerimizde de yaygınlaşması lazım” dedi.
ÖĞRENCİ KENDİ DURUMUNU KENDİ BELİRLEYECEK
2013 yılından itibaren artık klasik liselerin kalmayacağını söyleyen Sezer okulların Anadolu liseleri ve meslek liseleri olarak eğitim vermeyi sürdüreceğini şu sözlerle ifade etti “Bakanlığımız son aldığı karar bağlı olarak Anadolu liselerini yaygınlaştırıyor. Biliyorsunuz fen liseleri var, Anadolu öğretmen liseleri var, güzel sanatlar liseleri var birde aradaki klasik liseleri yani sınavsız olarak kaydolunan liseleri tamamen kaldırıyor. En son 2012-2013 öğretim yılında artık klasik lisesi kalmayacak. Ya Anadolu Lisesi olacak ya meslek lisesi olacak. Bu duruma göre öğrenci kendi durumunu bilecek. Anadolu liseleri yaygınlaştı zaten öğrencinin çalışıp bu okulları kazanması gerekecek. Artık bu noktadan sonra 'Ben kazanamadım meslek lisesine gitmek istemiyorum' gibi bir durum kesinlikle olmayacak. Anadolu Lisesi okumak isteyen öğrenci sınavlara hazırlanacak ve başarılı olacak. Bütün imkanlar senin önüne sunulmuş. Her şey senin önüne açılmış bu noktada öğrenci birazda kendini zorlayacak. Aileler çocuklarına 'Kazanacaksın başka çaren yok' diyecekler. Süreç içersinde bütün bu durumlar gelişecek”
119 BİN TL'Yİ 3 YÜZ BİN TL OLARAK ÖDEYECEKTİK
Sezer açıklamasının devamında “Okulların ısınma sorununu gidermek için doğalgaza geçelim dedik. Doğalgazı bütün okullara taşımaya kalkarsak başarı sağlayamayız diye düşünerek iki okulumuza doğalgaz bağlattık. Anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi. Doğalgaz işi ne kadar zormuş. Biz bir yaz tatili boyunca 70 tane okulun bütün yapım onarım işlerini taksim ettik. İl Özel idareyle bağlantılı olarak yaptığımız bütün bu çalışmalarda bu okulların tamamının işlerini bitirdik ama yaklaşık üç buçuk ay önce doğalgaz bağlanmış olmasına rağmen gazları daha yeni açıldı. Beygaz bu bağlantılar yapılırken bizden çok paralar istedi. Bizde istenilen paraları değerlendirmek için EPDK'ya sorduk. Talep edilen rakamlarla ilgili bir çok talebi düzelttik. Yoksa biz ödenen 119 Bin TL'yi 300 Bin TL olarak ödeyecektik” dedi.
ÖĞRENCİLERİN HUZURUNA ÇIKMAKTAN UTANDIM
Sezer açıklamasının sonunda “Doğalgaza Bolu'nun geçmesi lazım. Doğalgaz ekonomik ve temiz. Doğalgaza geçilmesiyle birlikte her şeyden önce 30 okulda geçilmiş olsa 30 hizmetliden tasarruf etmiş oluyorsunuz. Bayramdan önce Mustafa Çizmecioğlu tarafından yaptırılan okulu ziyaret etmek için gittim. Ben okulun doğalgazı bağlandı zannediyordum meğer bağlanmamış. Okula gittim soğuk, öğrencilerin huzuruna çıkmaktan utandım. Çocuklardan biri dese ki neden doğalgazımız bağlanmadı diye verecek cevabımız yok. Bolu'da maalesef bir işi çabuk yapma kültürü oturmamış. Allah'tan bütün okullarımızda bu uygulamaya başlamadık. İki tane okulumuzda denedik ve bu konu bizi çok uğraştırdı” dedi. Sezer'in sunumu oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi.