İşsiz misiniz? Kendi işinizi kurmak istiyorsunuz, fakat paranız mı yok? Bu haber size. KOSGEB ile Türkiye İş Kurumu'nun ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verilecek.
HABER: MEHMET KORKUSUZ
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İŞKUR'un ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, kendi işini kurmak isteyen vatandaşlara, KOSGEB tarafından verilecek 27 bin liralık hibe desteği hakkında bilgi edinmek üzere, İŞKUR Bolu İl Müdürü Zeki Arıkan'la bir araya geldik.
İşsizlerin yada kendi işini kurmak isteyip, sermayesi olmayan vatandaşların yüzünü güldürecek projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Arıkan'la yaptığımız röportajın ayrıntıları şöyle:
Sayın Arıkan, KOSGEB ile İŞKUR'un ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı hakkında bilgi verir misiniz?
Girişimcilik projesi, kendi işini kurmak
isteyenler için KOSGEB tarafından uygulanan bir proje. KOSGEB kendi işini kurmak
isteyenlere 27 bin liraya kadar hibe şeklinde destekte bulunuyor. Ayrıca KOSGEB bu hibeyle kendi işini kurmayı başaran, artı işini geliştirmek isteyen kişilere girişimcilikten bir yıl sonra olmak koşuluyla, talep ederlerse 70 bin liraya kadar faizsiz, ilk iki yıl ödemesiz ve 36 aya kadar ödeme kolaylığıyla kredi veriyor.
Peki, bu projeden kimler yararlanabiliyor?
İşsiz olup, yaşı 15'ten büyük, ilköğretim mezunlarından yüksek lisans yapmış herkesi kapsayan bir çalışma.
Bu projeden yararlanmak isteyen kişilerde girişimcilik tecrübesi olup olmadığına bakılıyor mu?
Yok. Girişimcilik tecrübesi olup olmadığına bakılmıyor. Bu kursiyeri KOSGEB kendisi onaylıyor. Yani bu eğitimi en iyi neresi verebilirse, KOSGEB orada karar kılıyor.
Peki, girişimci adayları bu projeden nasıl yararlanabilirler?
Öncelikle bu projeden yararlanabilmek için girişimcilik kursuna katılmak, kursta başarılı olmak ve projesini kabul ettirebilmek gerekmekte. Biz kurum olarak proje kısmına değil, sadece eğitim kısmıyla ilgilenmekteyiz. Projesi KOSGEB tarafından kabul edilen girişimciye 27 bin lira destek veriliyor. Ve bu para geri ödemesiz. Ancak bu hibe desteğini KOSGEB bir defada vermiyor. İlk önce 10 bin liralık ofis giderleri yardımı veriliyor. Kalan 17 bin lirayı da KOSGEB yıl içerisinde girişimcinin ayakta kalmasını sağlamak için veriyor. Eğer girişimci bir yılı tamamladıktan sonra işini daha da geliştirmek istiyorsa, KOSGEB 70 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğiyle girişimciyi desteklemeye devam ediyor.
Projeden yararlanmak isteyenlerin kursa katılmaları gerekiyor dediniz…
Evet, bu projeye başvuracak kişinin uygulamalı girişimcilik eğitimine katılması gerekiyor. 27 bin liralık hibe desteğinden yararlanmanın ilk şartı budur. Bu 1012 günü bulan ve toplam 72 saatlik bir kurs. KOSGEB bu kursu İŞKUR'la düzenleyebildiği gibi, ilimizde Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile de düzenleyebiliyor.
Peki, ne tür kurslar oluyor?
Uygulamalı girişimcilik kursları, ticaret üstüne oluşturulmuştur. İnsanlara hangi işi yapmak istiyorlarsa, o alanda en iyi eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Bu kişi bakkal da açmak isteyebilir, kuaför salonu da açmak isteyebilir veya daha farklı bir iş alanı da tercih edebilir. Kursun son 12 saatinde de adaylara proje hazırlamaya yönelik eğitimler de verilmektedir.
Peki, proje sadece işsizleri mi kapsıyor?
Eğer kursları biz yaparsak, işsizlere yönelik olarak düzenleyeceğiz. Biz kurum olarak açtığımızda ön şart olarak kişinin kurumumuza kayıtlı işsiz olmasını göz önünde bulundururuz. Biz uygulamalı girişimcilik eğitim kursunu biz bu şekilde açabiliyoruz. Ama dışarıda açılan kurslara çalışanlar da başvurabilir.
Bu projeden yararlanarak kendi işini kuran bir girişimci, ilerleyen dönemde ola ki işyerini kapatmak mecburiyetinde kaldı. İşyerini kapatan bir kişi yeniden projeden yararlanabiliyor mu?
Projenin parasal yönü KOSGEB'le alakalı olduğu için, belki onlar o tür şeylere dikkat ediyorlardır. Ancak biz kurs ayağını verdiğimiz için bizden kurs gören bir kişi ikinci bir defa daha girişimcilik kursuna katılamıyor.
Bir girişimci adayı 27 bin liralık KOSGEB desteğini hangi şartları yerine getirdiğinde cebine koyabilir?
Kendi işini kurma fikrindeki insanlarımıza girişimcilik kursu verildikten sonra kurstan başarılı olmaları ve sertifika almaları gerekiyor. Ardından adaydan proje uygulama çalışması yapması ve projesini KOSGEB'e sunması gerekiyor. Proje KOSGEB'in yetkili mercileri tarafından kabul edilirse, proje sahibine 27 bin liralık destek verilmeye başlanıyor.
KOSGEB'den 70 bin liralık faizsiz kredi alabilmek için normal şartlarda teminat gösterilmesi gerekiyor. Genç bir girişimcinin bu imkândan yararlanmasının önünde teminat konusu bir engel değil midir?
Bu kısım tamamen KOSGEB'in tasarrufunda olan bir konu. KOSGEB'in ne tür teminatlar aldığını tam bilemiyorum. Örneğin yaptığı işte kullandığı demirbaşları teminat olarak gösterebilir sanırım.
Girişimciliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğu söylenir. Sizce bu çalışma girişimci sayısını arttırma da başarılı olabilir mi?
Burada bir ön elemeden geçiyor adaylar. Bazı insanların dediğiniz gibi doğuştan girişimci özellikleri olabilir. Ama önüne imkân çıkmamıştır. Fikri olup da desteğe ihtiyacı olan insanlar var neticede. Sermaye imkânı olmayanlar var. Aslında gerçekten çalışkan, bir şeyler yapmak istiyor, ama imkânsızlıklardan yapamayan insanlara bu projenin önemli bir destek sağlayacağını düşünüyorum.
Bu proje ne zamana kadar sürmektedir?
Bu projede bir süre kısıtlaması yok. Geçtiğimiz yıl da yapıldı bu çalışma. Bu yıl biraz daha fazla ağırlık verilerek gerçekleştirildi. Gelecek yıl daha da fazla üzerine düşüleceğini düşünüyorum. Bunun için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Biz de önümüzdeki dönemde Bolu'da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Proje Bolu'da da uygulamaya konuldu mu?
Bu projeyi Bolu'da bir türlü hayata geçiremedik. Bunun nedeni de, gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilememiş olması. Bu konuda oldukça büyük talep olduğunu gözlemlediğimiz için bu konunun üzerine gitmeye karar verdik. İlerleyen dönemde bu proje Bolu'da da hayata geçecektir.
Peki, zamanlaması hakkında bilgi verebilir misiniz?
Net bir tarih verebilmem mümkün değil. Çünkü daha yıllık planlamalar oluşmuş değil. Altyapısı oluşturulduğu takdirde önümüzdeki Şubat ayı olabilir mesela.
Peki, sizce Bolu'da daha çok hangi kurslar ilgi görür?
Bunları gözden geçiriyoruz. Ama daha çok elektrik, argon kaynakçılığı kursunun açılmasını bizden talep eden kuruluşlar oldu. Sanayi kesiminden CNC Operatörlüğü kursu talepleri bize ulaştı. Bunun yanı sıra diğer meslek dallarındaki açıkları tespit etmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili ayrıca, genel müdürlüğümüzün işgücü piyasası anket çalışması var. Yine ticaret odalarının üyelerinin işgücü ihtiyaçlarını değerlendirmeye alıyoruz. Tüm bu verileri göz önünde bulundurarak kurslarımızı şekillendirmeye çalışıyoruz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Devlet projesi olan kişilere destek sağlamaya çalışıyor. Bugün küçük ölçekli bir girişimle başlayan vatandaşlar yarın işini KOBİ'ye dönüştürebilir ve daha büyük imkânlara sahip olabilir.
Sayın Arıkan, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Vatandaşlarımızın bir hayli dikkatini çektiğini gözlemlediğimiz bu projeyi anlatma fırsatı sağladığınız için ben de teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.