Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  ISI YALITIMI OLMAYAN BİNALAR 60 BİN TL’YE VARAN CEZALAR ÖDEYECEK www.boluweb.com | Paylas
2.2.2011 08:28:13
ISI YALITIMI OLMAYAN BİNALAR 60 BİN TL’YE VARAN CEZALAR ÖDEYECEK

 Her başarılı çalışmanın altında güçlü bir ortaklığın bulunduğunu vurgulayan Marshall Boya Profesyonel Grup Bölge Sorumlusu Anıl Yenişen, bu sayede Bolu’da da başarılı çalışmalara imza attıklarını söyledi. Yenişen, ilimizdeki en büyük ısı yalıtım uygulamasını Köroğlu Sitesi’nde gerçekleştirdiklerini belirterek, site sakinlerinin çalışmalardan duydukları memnuniyetten bahsetti.

Dış cephe yalıtım ve boya alanında dev marka Marshall Boya’nın Profesyonel Grup Bölge Sorumlusu Anıl Yenişen’le dün ilk bölümünü yayınladığımız röportajın ikinci bölümü şöyle:

Yalıtım ürünlerinin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Ülkemizdeki yasal durumu özetler misiniz? Ve sizce neden ısı yalıtımı yaptırmalıyız?

Mevcut yalıtım pazarının ağırlıklı olarak yeni inşa edilen yapılar haricinde renovasyon diye tabir ettiğimiz eski binaların yenilenmesine yöneldiği düşünülürse  dev bir yalıtım pazarının varlığı bu geleceğin en parlak ışığıdır. Enerjide dışa bağımlı olan ülkemizde de bu hem gereklilik hem de bir sosyal sorumluluktur Bugün Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa yalıtım pazarında yenileme çok büyük bir dilimi oluşturmaktadır ve geleceğinde starıdır.

Isı yalıtımı yeni binalar için zorunlu bir uygulama 2000 yılından bu yana yürürlükte olan `Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği`ne göre, bu tarihten sonra inşa edilen yeni binalar ısı yalıtımlı olarak projelendiriliyordu. Yönetmeliğin 1 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren revizyonu gereğince, mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorunda. A seviyesinden G seviyesine kadar aynı elektrikli eşyalarda ki şekilde bir enerji seviyemiz olacak. İleride bu enerji seviyesine göre doğalgaz alımlarımız bile değişiklik gösterecek. G seviyesi 100 birime doğalgaz alırken, A seviyesi 1 birime doğalgaz alacağı bir durum söz konusu olacak. Aynı zamanda kiralama ve satış işlemleri bu enerji kimliği olmadan gerçekleştirilemeyecek.

BİR YIL SONRA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ZORUNLU OLACAK

Tüketicileri ve işletmeleri ısı yalıtımına yönlendirecek bir başka gelişme ise enerjiyi verimli kullanmayanlara yönelik olarak 2009 yılında uygulanacak idari para cezalarının yüzde 12 oranında artırılması oldu.

Elektrik İşleri Etüt İdaresinin tebliği ile 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, Enerji Verimliliği Yasasıkapsamında enerjiyi verimli kullanmayan işletme, bina sahipleri ve yöneticilerin ödeyecekleri idari para cezaları 600 TL ila 60 bin TL arasında değişiyor.

`Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği`de ısı yalıtımını bir binanın olmazsa olmazları arasına yerleştiriyor. Resmi Gazete`de 5 Aralık 2008`de yayımlanan yönetmelik; yeni ve ruhsata tabi oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesini, yenilebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesini ve ısıtma-soğutma sistemlerinin kontrolünü yapmayı hedefliyor. Yönetmelik bir yıl sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra yeni yapılacak tüm konutlar ile hizmet amaçlı ve ticari amaçlı tüm yapılarda enerji verimliliği zorunlu olacak. Mevcut binalara ise sisteme uyum için 10 yıllık süre tanınacak.

KYOTO KAPSAMINDA EN CİDDİ YATIRIM YALITIM OLACAK

Isı yalıtımını zorunlu kılan son gelişme ise Türkiye’nin Kyoto Protokolünü imzalaması oldu. Protokol gereği 2012 yılından itibaren ciddi yükümlülüklerin altına girecek olan ülkemizde, sera gazı salımını önleyecek çevreci yatırımlar hız kazanacak. Bu kapsamda en büyük yatırım ise yalıtıma yapılacak yatırım olacak.

Dünyadaki tüm sera gazı salımının yüzde 1,3’üne neden olan Türkiye, küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Isınmak için tüketilen fosil yakıtlar ise çevre kirliliğinin en önemli sebebini oluşturuyor. Isı yalıtımıyla konut başına atmosfere yayılan atık gaz miktarı da yarı yarıya iniyor.

DOĞRU ÜRÜNLE YAPILAN YALITIM 400 TL`LİK FATURAYI 160 TL`YE DÜŞÜRÜYOR

Isı yalıtımı yaptırırken en önemli konu standartlara uygun ürün seçimi ve kaliteli uygulama ciddi firmaların paket sistemlerinin seçmektir. Ciddi ve ismi olan firmalar işin arkasında üzerinden yıllar geçse de dururlar ve isimlerinin zarar görmesini istemezler buda müşteriler için ciddi bir güven demektir. Çünkü ısı yalıtımında yaşanacak malzeme seçimi uygulamacı seçimi gibi konularda yapılabilecek hatalar sonucunda oluşabilecek sıkıntılar yapım maliyetinin kat kat üzerinde bir maliyetle karşımıza çıkabilir.

Bolunun en büyük ısı yalıtım uygulaması olan Köroğlu Sitesi Marshall Thermos ürünüyle yapıldı bununla ilgili geri dönüşler oldu mu ya da ne gibi tepkiler aldınız?

Açıkçası bu bir ekip işidir yönetimler, üreticiler ve uygulamacıların ortak katma değeri diyebiliriz. Köroğlu Sitesi de aynı bu şekilde gelişen bir süreçti. Bir Marshall olarak uygulamacı bayi ağı ile çalışıyoruz ve  uygulamacı bayilik kriterlerimiz gerçektende detay incelemelere tabi tutulmakta. Bu kapsamda Köroğlu Sitesi’nde de Bolu’daki en güçlü bayilerimizden biri olan Demaş ile ciddi bir çalışma yaptık. Her ne kadar ürün kalitesi en üst seviyede olsa da bu tip işlerde uygulamayı yapan firma çok önemlidir. Uygulanan altın olsa da uygulama kötü ise altın bile pas olur. Özellikle dış cephede ortam koşulları düşünüldüğünde oluşabilecek hataların geri dönüşleri de ciddi sıkıntılar doğurabilmektedir. O nedenle bu konuda firma olarak Demaş Doğalgaz’a teşekkürlerimi iletiyorum. Bizim iş süresince yaptığımız incelemelerde gördüğümüz en ufak aksaklıkları bile anında müdahale ile cevaplandırarak hem bizlerin hem site yönetiminin haklı övgüsünü aldılar. Site yönetimiyle zaten iş süresince sürekli diyalog halindeydik ve onlarda bir yönetim nasıl olmalıdır dersini bizlere çok başarılı şekilde sundular. Ben dâhil herkes onların bu uyumlu çalışmasından birçok ders aldık diyebilirim. İş sonunda yaptığımız toplantılarda da daha sonrasında da Marshall ve uygulamacısı Demaş’tan duydukları memnuniyeti hem bizlere hem kendilerine gelen ısı yalıtım işini yapmaya niyetlenen site yöneticilerine belirtiyorlar. Bu da bizi çok memnun ediyor. İşin en güzel kısmında da  yaptığımız iş haricinde iyide dostlar kazandığımızı belirtmeden de geçemeyeceğim, sanırım işin çıktılarından en güzeli de bu.

Bu haber 2582 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi