AK Parti Bolu Milletvekili Aday Adayı Dr. İbrahim Çakır’la yaptığımız röportajın ayrıntıları şöyle:
Sayın Çakır, bize kendinizi tanıtır mısınız?
1951 yılında Gerede’de doğdum. Maden Mühendisliği lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapan Çakır, Doktora eğitimini İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi Cevher Zenginleştirme Fakültesi’nde yaptım.
Geçmişteki iş deneyimlerinizden bize bahseder misiniz?
Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda genel müdürlük, 55 bin kişinin istihdam edildiği dönemde Sümerbank’ta Yönetim Kurulu Başkanlığı, Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığında Müsteşar Yardımcılığı, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekonomi Baş Danışmanlığı, Libya Tripoli Üniversitesi Öğretim Üyeliği ve Libya Enerji Bakanlığı Danışmanlığı görevlerim oldu.
Geçmişte ayrıca Boluspor Yönetim Kurulu üyeliği, Türkiye Turizm Bakanlığı Yönetim Kurulu üyeliği, Halk Bankası ve Steeple Entertainment A.Ş. Danışma Kurulu üyeliği ve Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Danışmanlığı yaptım.
Uluslar arası düzeyde bir tecrübeye sahipsiniz. Yaptığınız görevlerde ki çalışmalarınız hakkında bize bilgi verir misiniz?
Uluslar arası finans konusunda 20 yılı aşkın bir deneyimim var. Yatırım, Ticaret ve Özelleştirme konularında proje geliştirme, Termik ve Hidrolik Enerji Santralleri, otoyol, hava alanı gibi yap-işlet-devret proje çalışmalarının sözleşme müzakerelerinin yapılması ve uygulanması konularında uzmanlığım oldu.
1984-1990 yılları arasında Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nda Genel Müdür iken telekomünikasyon, elektronik, havacılık, tarım, otomotiv ve turizm sektörü başta olmak üzere Türkiye’de birçok alanda doğrudan yabancı sermaye yatırımı 9 milyar doları bulmuştur.
Türk Heyeti Başkanı olarak Türkiye ile diğer ülkeler (Avrupa Birliği Ülkeleri, Japonya, Rusya, Çin, İsviçre) arasındaki Ticaret İlişkileri ve Yatırım Garanti Anlaşmaları yürütmüş ve geniş bir tecrübeye sahibim.
1992-1996 yılları arasında Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekonomi Baş Danışmanı olarak, Kazakistan’ın (Eski SSCB Cumhuriyeti içinde) idari ve ekonomik yeniden yapılanması için etkin bir çaba gösterdim. Ayrıca, Kazak Telekom, Deutch Telekom ve Fransız Telekom arasındaki Ortak Girişim projelerinde ve Kazak Türün Şirketi’nin özelleştirilmesinde öncü oldum.
Peki, milletvekili aday adaylığınızın nedenleri nelerdir?
Bütün geçmişteki tecrübelerimi, devlet kurumlarındaki ve uluslar arası düzeydeki deneyimlerimi Bolu’ya ve ülkemize yansıtmak için milletvekili aday adayı oldum. Bu tecrübelerimi siyasi bir güçle birleştirerek daha iyi hizmeti amaçlıyorum. Uzun yıllar ki tecrübelerime dayanarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, benim için bürokratik engel yoktur. Ben Ankara’da meselelerimi nasıl anlatacağımı çok iyi biliyorum.
Bolu’ya ilişkin sosyal, kültürel ve ekonomik tahlilleriniz nelerdir? Bu tahlilleri bizimle paylaşır mısınız?
Bolu, Ankara ve İstanbul gibi çok önemli iki nokta arasında bulunmaktadır. Bolu, yaratanın verdiği güzellikler itibariyle önemli bir turizm cennetidir. Ama Bolu’nun bu güzelliklerinin yeteri kadar değerlendirilebildiği kanaatinde değilim. Bolu, Davos gibi güzelliklere sahip. Ulaşım açısından oldukça rahat imkanlara sahip. Ancak bu bölgede yatırımların arttırılması gerektiği kanaatindeyim.
Örneğin Göynük, Safranbolu olabilecek dokuya sahip bir ilçemiz; ancak yollarının bugüne kadar yapılamamış olmasını o yörenin turizmi açısından eksiklik olarak görüyorum. Yine aynı şey Mengen ilçemiz içinde geçerli.
Tarım konusunda da girişimlerin arttırılması gerek. Mudurnu ilçemizin yanı başındaki Akyazı ilçesi tarımda desteklemeler alabiliyor iken, Mudurnu ilçesinin köyleri tarım desteklemelerinden yoksun kalıyor. Tarımda il genelinde gerekli desteklemelerin sağlanması gerekiyor.
Peki, turizmdeki eksikliklerin ortadan kaldırılması konusunda nasıl girişimlerde bulunulabilir?
Öncelikle iyi projeler oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Ancak böyle yatırımları bölgemize çekmeyi başarabiliriz. Geçmişteki iş yaşamım sayesinde dünya çapında yatırımcılarla ilişkilerim var. Siyasi desteği de yanıma alarak bu yatırımcıları Bolu’ya çekebileceğime inanıyorum.
Peki, turizm ve tarım dışında Bolu ekonomisinin geleceğine yön verecek dinamikler hakkındaki görüşleriniz neler?
Bolu’da şu an bulunmayan ve ileri teknoloji gerektiren, dünyanın gidişatına paralel şekilde ilerleyen bölümlerin Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca sanayileşmede de çevre sorunu yaratmayacak sanayi yatırımları Bolu’ya çekilebilir. Çünkü Bolu’da ulaşım sorunu yok ve tüketim merkezlerinin de tam ortasında yer alıyor.
Peki, bu yarışta çok sayıda aday adayıyla yarışacaksınız? Sizi farklı kılan kriterler sizce nelerdir?
Partimizdeki tüm aday adayı arkadaşlarımızın değerli olduğuna inanıyorum. Bence milletvekili aday adaylarının tecrübelerine bakılarak, Bolu’ya verebilecekleri katkılar göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Şu ana kadar bütün il ve ilçe teşkilatlarıyla görüştüm. Sıcak atmosferde gerçekleşen görüşmelerden memnun ayrıldım.
Sayın Çakır, açıklamalarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum.