Mevcut sistemde ders grupları puanlarından hesaplanan ÖSS puanı (SAY, SÖZ, EA) yerine ders puanlarını kullanarak çok sayıda puan hesaplamak, böylece seçme ve yerleştirmenin etkinliğini artırmak da hedefler arasında.
Ayrıca adayların 2. aşama sınavlarından yalnızca seçtiklerine girebilmesini sağlamak amaçlanıyor.
27 Mart 2011 Pazar günü saat 10.00’da başlayacak olan YGS Sınavında 160 soruya 160 dk. süre veriliyor. Sınav tek aşamada ve tek oturum olarak yapılıyor. İkinci aşama olarak Haziran ayında yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları -LYS için bu sınav baraj niteliğini taşıyor.
YGS Sınavı eski sistemdeki ÖSS sınavının 1. Bölümüne benzer sorulardan oluşuyor. Sınavda toplam 6 puan türü hesaplanıyor. (YGS-1,YGS-2,YGS-3,YGS-4,YGS-5,YGS-6) Bu puan türlerinden 100- 500 arası puan alınabiliyor. LYS ye başvurmak için bu puan türlerinden en az birinde 180 barajını geçmek gerekiyor.
YGS puanları, LYS sonucunda oluşacak puanlara %40 oranında etkili oluyor.
YGS SONUÇLARI NEYE YARAR?
Özel Yetenek ve Ön lisans programları ile Açık öğretim programlarını tercih etme barajı 140-180 arası. 180 ve üzeri puan alanlar YGS Puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebiliyor ve Meslek Lisesi öğrencilerinin kendi bölümleriyle ilgili 4 yıllık programları kazanma şansı bulunuyor. Teknik Meslek Liseleri öğrencilerine YGS sınavıyla Teknoloji ve Tasarım Fakültelerinde mühendislik yolu açılıyor.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor.
1.AŞAMA DERSLER VE SORU SAYILARI
Testin Adı Soru Sayısı
TÜRKÇE 40
MATEMATİK 28
GEOMETRİ 12
TARİH 17
COĞRAFYA 14
FELSEFE 9
FİZİK 14
KİMYA 14
BİYOLOJİ 13
SINAV İÇİN ÖNERİLER
• Değişen sınav kurallarını da göz önünde bulundurarak yanınızda sizi zor durumda bırakacak eşyaları götürmeyin.
• Sınav için gerekli olan belgelerinizi almayı unutmayın.
• Sabah erken kalkma problemi yaşamamak için uyku düzeninize dikkat edin.
• Üniversite sayısının fazlalaşması sınava girecek öğrencilerin kazanma şansını artırıyor. Bu yüzden stres yapmayın sadece gitmek istediğiniz üniversiteye karar verin. Mutlu olacağınız mesleği seçmeyi unutmayın.
• Her öğrencinin kapasitesi bellidir. Kendinize ulaşamayacağınız yüksek hedefler seçmeyin. Aileler de aynı şekilde çocuklarıyla ilgili beklentilerini buna göre belirlemelidir. Kendinize gerçekçi hedefler koyun.
• Sınavda zamanla yarıştığınızı unutmayın. Bildiğiniz yerden başlayın. Sizi uğraştıracak sorularla oyalanmayın. Daha sonra başa dönerek yapamadıklarınızı gözden geçirin.
• Kesinlikle bilmediğiniz soruların cevabını boş bırakın.