DÜZENLEMENİN DURDURULMASI İSTENDİ
Dönemin Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar'ın, "Abant inşallah Davos olur" sözleriyle savunduğu projeyle, Abant Gölünün etrafına setler oluşturularak su seviyesi 1,5 metreden fazla yükseltilmiş, 10-12 metreyi bulan genişlikte otoyollar inşa edilmiş, yükselen sulardan dolayı çevredeki bazı restoranlar ve piknik alanlarını su basmıştı. Abant Gölü’ne yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Örencik Yaylasına, yeni bir “yavru Abant” gölü oluşturulmayı da hedefleyen projeye dava açan Şehir Plancıları Odası (ŞPO), düzenlemenin durdurulmasını istemişti.
HUKUKA AYKIRI BULUNDU
Davayı değerlendiren Sakarya 1. İdare Mahkemesi, Bolu İl Özel İdaresi ile Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü arasındaki sözleşme uyarınca bölgede yapılan ve yapılacak olan faaliyetlerin, "ekolojik denge ile ekolojik sisteme zararının bulunduğu dikkate alındığında ve yaban hayatının tahrip edilerek uzun devreli gelişme planına aykırı olarak yeni yollar açıldığının ortaya konulması karşısında tabiat parkına verilen zararlar nedeniyle imzalanan sözleşmenin hukuka aykırı olduğu" gerekçesiyle işlemin yürütmesini durdurdu.
PROJE DURDU
Mahkemenin, bölgede çalışan uzmanların hazırladığı raporu dikkate aldığını belirten Şehir Plancıları Odası Avukatı Koray Cengiz, projenin hazırlık aşamasında bilim insanlarının görüşlerinin alınmadığını belirterek, "Bu kararla birlikte alanın yetkisi Bolu İl Özel İdaresi'nden Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne geçmiştir" dedi. Cengiz, kararın yalnızca ilgili sözleşmeyi değil, bölgede uygulanan projeyi de durdurduğunu sözlerine ekledi.
3 MİLYON TL HARCANDI
Abant, İl Özel idarenin kontrolüne geçeliden beri Abant’ta yapılan çalışmalar sonrası yaklaşık 3 Milyon TL harcandı. Şimdi merak edilen konu ise harcanan bu paranın devir teslim işlemi gerçekleştikten sonra ne olacağı?