Türk mutfağında yeri olmayan, ancak Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerindeki en seçkin lokantaların en gözde menüsünü oluşturan salyangoz, dar gelirli vatandaşın geçim kaynağı. Canan Tonguç Adapazarı'ndan, Okan Tetik ise İzmit Kandıra'dan Bolu'ya, salyangozun bol bulunduğu için geldiklerini söyledi.
Nemli yerleri seven, yağışın bol olduğu bahar aylarında beslenmek için toprak yüzüne çıkan salyangozlar, her yıl Nisan ve Mayıs aylarında dar gelirli vatandaşın yüzünü güldürüyor.
Köylüler tarafından toplanarak müstahsiller aracılığıyla ihracatçı firmalara satılan salyangozlar, toplayıcılarına kilo başına 1 TL kazandırıyor. İlimizde tarlaların etrafında yoğunlaşan toplayıcılar, bahar yağmurlarıyla birlikte ellerine aldıkları çuvallarla tarlaların yolunu tutuyor.
Canan Tonguç Adapazarı'ndan, Okan Tetik ise İzmit Kandıra'dan salyangoz toplamak için Bolu'ya ailesi ile gelmiş.
Avrupa'da salyangoz konservesinin yüksek rakamlarla satıldığını söyleyen Tonguç ve Tetik, "Hava yağışlı ve sıcak olursa, bir kişi birkaç saat içinde 20 kilo salyangoz bulabilir. Salyangozlar soğuk havada toprak altında saklanır. Hava ısınınca yüzeyde gezintiye çıkar. Köy halkımızın başlıca geçim kaynaklarından biridir salyangoz. Topladığımız salyangozları Adapazarı'nda bulunan Salyangoz işleme tesisine satıyoruz. Salyangoz işlendikten sonra eti konserve oluyor. Avrupa'nın değişik ülkelerinde lüks restoranlarda pahalı ürün kategorisinde satılıyor. Türkiye'de de İstanbul, Anka
ra, İzmir gibi büyük kentlerde, sosyetik lokantalarda orman kebabı olarak satılıyor" dedi.
Tetik: "Salyangoz etinin müşteri kitlesi yurt içi ve yurt dışında yüksek. Ayrıca salyangozun işlenip eti konserve olarak alındıktan sonra, dış kabı da boncuk yapımında, süs eşyalarında kullanılıyor. Biz de ailecek salyangozun bol bulunduğu Bolu'ya gelip; salyangozu toplayıp satıyoruz" dedi.