Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesiyle ilgili ilk dava, Ankara'da açıldı. Açılan davada 3 muvazzaf subay, bir çete liderine Bolu Cezaevine nakli sırasında, yardım etmek suçuyla yargılanacaklar. Aynı davada Bolu Cezaeviyle ilgili çarpıcı iddialar yer aldı.
Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan haberde, Bolu Cezaevi ve muvazzaf askerlerin sivil mahkemede yargılanmasıyla ilgili çarpıcı iddialar ortaya atıldı. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören yasa değişikliğinin 9 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yasaya uyarak ilk davayı, adları çete operasyonuna karışan biri albay üç muvazzaf asker için açtı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Bürosu, liderliğini halen cezaevinde bulunan Mustafa Taşkın'ın yaptığı iddia edilen çeteye yönelik 'Av Operasyonu'na Nisan 2008'de başladı. Telefon dinlemelerine, çetenin cezaevindeki üyelerinin nakil işlemlerini para karşılığı gerçekleştirdiği öne sürülen Jandarma Okullar Komutanlığı'nda görevli Albay Cemil A., Kırşehir E Tipi Cezaevi Komutanı Yüzbaşı Fedai S., Kayseri Kapalı Cezaevi'nde görevli Jandarma Astsubay Orhan K., 13 polis memuru, dört cezaevi müdürü ve iki infaz koruma memuru takıldı.
İLK İFADELERİNİ ASKERİ SAVCILIKTA VERDİLER
Soruşturmanın ardından 2 Haziran'da, üç ilde eşzamanlı düzenlenen operasyonla 55 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden ikisi tutuklandı. Albay A., Yüzbaşı S. ve Astsubay K., askeri savcılıkta ifade verdikten sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan'ın 18 klasörlük delilleri incelediği günlerde, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören yasa TBMM'de kabul edildi. Yasanın 9 Temmuz'da yürürlüğe girmesi üzerine Savcı Özcan, soruşturmaya adı karışan muvazzaf üç askerin dosyalarını askeri savcılıktan istedi.
SUÇLAMA: PARA KARŞILIĞI YARDIM
Savcı Özcan, iddianamesinde, çete lideri Mustafa Taştan'ın Kırşehir'den Bolu Cezaevi'ne nakline aracılık karşılığında maddi menfaat sağladığı gerekçesiyle, Albay A.'nın 1 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istedi. İddianamede, Yüzbaşı S. ve Astsubay K.'nın da, 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiğini' belirten Özcan, bu iki muvazzaf askerin de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını talep etti.
RÜŞVET: TAKIM ELBİSE VE BİR KARTON SİGARA
AV operasyonuyla ilgili iddianamede, Bolu Cezaevi Müdürü Vehbi C.'nin de hapisteki çete liderinin rahat ettirilmesi ve sık sık telefon görüşmesi yapmasını sağlamak karşılığında, rüşvet olarak takım elbise, bir karton sigara ve gömlek aldığı belirtildi. Gürün Cezaevi Müdürü Atif Y.'nin de çete üyelerinin işlerini hallederek karşılığında cep telefonu ve silah aldığı, Kayseri Pınarbaşı Cezaevi Müdürü Gazi Ç.'nin çeteyle irtibata geçerek rüşvet olarak Ankara'da gazinoda eğlendirildiği, Pınarbaşı Cezaevi 2. Müdürü Yılmaz İ.'nin ise çeteye bilerek ve isteyerek yardım ettiği iddianameye girdi. Cezaevi müdürleri hakkında, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.