Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Milliyet sordu, Vali soruları yanıtsız bıraktı www.boluweb.com | Paylas
14.4.2010 09:15:43
Milliyet sordu, Vali soruları yanıtsız bıraktı

“ABANT'TA YAPILAN ÇALIŞMALAR İLERİ BOYUTTA TAHRİBATA NEDEN OLUYOR"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, "Abant'ta yapılan çalışmalar ileri boyutta tahribata neden oluyor" dedi.

 Dün Milliyet gazetesinde yayınlanan haberde AİBÜ'den Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ve Doç. Dr. Muzaffer Dügel'in görüşlerine yer verildi. Bolu İl Özel İdaresince "Abant Master Planı" kapsamında Abant Tabiat Parkı'nda ve gölün çevresinde yürütülen, "yolun yükseltilmesi, genişletilmesi, gölün su seviyesinin yükseltilmesi ve 'Yavru Abant Gölü' oluşturulması" çalışmaları, çevrecilerin tepkisine neden oluyor. Çevreciler, yapılan çalışmaların Abant'ın doğal yapısını bozduğunu iddia ederek, çalışmaların durdurulmasını istiyor.

BU TAHRİBATLARIN GERİ DÖNÜŞÜ ZOR

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Okan Külköylüoğlu, Abant'ta yapılanların ileri boyutta tahribata neden olduğunu öne sürerek, "Abant'taki bu tahribat ve çevre bozukluğu açıkça görülebiliyor. Ölçüm ya da çalışma yapılmaya gerek yok tahribatı anlamak için, Abant'a giden herkes bunu gözlemleyebilir" dedi. Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Abant'ta yapılan tahribatın nasıl düzeltilmesi gerektiği konusunda bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, "Açıkçası bazı tahribatların geri dönüşü zor. Örneğin bir yol yapımı için harcanan enerji, zaman, para ve iş var. Bu yolun tekrar yapılması için çalışılacak olursa belki verilen zararın iki üç katı daha fazla zarar verebilirsiniz. Habitatın hassas olduğu bölgede o kadar farklı tahribat olmuş ki, göl suyuna zarar gelmiş, akarsuların giriş çıkışına zarar gelmiş, gölü besleyen derelere zarar gelmiş, göl içinde ve dışında hayvan ve bitki topluluklarına veya diğer canlı türlere epey bir zarar gelmiş ve gelmeye de devam ediyor" diye konuştu.

ABANT HAVUZ ŞEKLİNE DÖNMÜŞ

Abant'ta en büyük zararlardan bir tanesinin kıyı şeridinin kalmaması olduğunu ifade eden Külköylüolu, şöyle konuştu: "Bu çok zor geri dönüşü olan bir durum. Abant havuz şekline dönmüş. Abant'ta bir veriye göre 670 ağaç, bir veriye göre de 300 küsur ağaç 'su altında kaldı' deniliyor. Bunun sayısını yetkililer daha iyi biliyor. Suyun altında kalan ağaçların çoğu köknar ve çamgiller, yani diken yapraklı ağaçlar. Bu ağaçların kök gözlerinin suya girmesiyle o ağaçların bir daha sürgün veremeyecek şekilde zarar uğradığını bundan sonra da çürümeye kadar gidebileceğini biz biliyoruz. Çepni Yaylası'nda oluşturulan yavru Abant göletinin bulunduğu alanda dağ çiçeği, kır çiçeği ve çiğdem de dahil olmak üzere birçok bitki türü mevcut. Bu çiçeklerin bazılarının Türkiye'deki ikinci dağılım alanı olduğunu biz biliyoruz. Bu sadece bitki ile olacak iş değil. Orada yaşayan bütün canlılar da zarar gördü. Bunun boyutlarını inanın şimdiden kestirmek çok zor."

"BİR YERE SU TOPLAYARAK DOĞAL GÖL YAPAMAZSINIZ"

AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Dügel ise doğaya yapılan müdahalenin zararlarını yüzde 100 tespit etmenin çok zor olduğunu ifade ederek, "Bir sulak alanı kurutmak doğaya bir müdahale ise göl olmayan bir alanı da göl haline dönüştürmek aynı şekilde tehlikeli olabilir. Bu bir kişinin karar verebileceği bir olay değil. Bir uzmanlar topluluğunun bir araya gelip aldığı karar doğrultusunda, hazırlanan planlar çerçevesinde çalışma yapılması gerek. Bir ya da iki kişiyle alınan kararlar çok daha kötü sonuçlar doğurabiliyor" diye konuştu. Sözlerini, "Biz doğayı tüketmeye başlarsak bunun zararı insana dokunacaktır. Eko sisteme müdahale belki yıllar sonra açığa çıkacak" diye sürdüren Dügel, şunları kaydetti: "Gölün akış sistemi, rejimi, etrafındaki bitki toplulukları zarar görebilecek. Yeni oluşturulacak göl sonucu su sistemi tamamen değişebilir, yeraltı su sistemi bozulabilir. Orada binlerce yıldır oluşmuş bir eko sistem var. Siz bir müdahale ile binlerce yılda oluşmuş bir sistemi değiştiriyorsunuz. Bunun sonuçları bir tepki olarak geri gelecektir. Bu değişim bitki ya da canlıların ortadan kalkmasına neden olabilir. Bir yere su toplayarak orasını doğal göl yapamazsınız." Bu arada, yapılan çalışmalarla ilgili soruları yanıtsız bırakan Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, Abant Tabiat Parkı'nda yaptığı açıklamada, "Abant'taki çalışmalar haziran ayına kadar tamamlanacak ve yapılanlar ortaya çıkacak. Çalışmalar sürdüğü için bu şekilde görülüyor. Yapılan çalışmalar tamamlandığında Abant, Davos'tan daha güzel olacak" görüşünü savunmuştu.

Bu haber 1110 defa incelenmistir. Paylas

Kaynak:bolugundem

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi