Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde görevli Yrd.Doç.Dr. Gökhan Günaydın, İzlanda'da patlayan yanardağın oluşturduğu kül bulutlarının Avrupa'da asit yağmuruna dönüşmesi durumunda tarımın etkileneceğini, Türkiye'de bir etki yapmaması durumunda ise ihraç edeceği ürün miktarının artacağı ve iç fiyatların yükseleceğini söyledi.
İzlanda'daki yanardağın patlaması sonrası ortaya çıkan kül bulutlarının Türkiye üzerinde asit yağmuru bırakması durumunda tarımda üretim miktarı ve kalitenin düşeceğini belirten Gökhan Günaydın, "İzlanda'da bir yanardağın hareketlenmesi sonucunda ortaya çıkan önemli ölçüde sülfatın tüm dünyayı, özellikle Avrupa'yı etkilediğini biliyoruz. Başlangıçta hava yolları ve hava sektörünü etkiledi. Ancak şimdi de diğer sektörlere etkisi ortaya çıkıyor. Tarım sektörüne etkisi asit yağmuruna dönüşme olasılığı olursa, üretimi, miktar ve kalite açısından ciddi anlamda etkiler. Avrupa'da şu anda söz konusu değil ama her an bu tehlike var. Bu risk Türkiye'yi de etkileyecek durumda" dedi.
BU SÜLFAT YÜKLÜ BULUTLAR TÜRKİYE'YE YAĞMUR BIRAKMASINLAR
Günaydın, sülfat yüklü kül bulutlarının Türkiye'nin kuzeyi ve Akdeniz'i etkileyeceğini söyleyerek, "Türkiye'nin başlangıcında kuzeyini daha sonra da rüzgarların etkisiyle Akdeniz'e kadar uzayabilecek bir bölgeyi tehdit edeceği söyleniyor. Avrupa'da asit yağmuruna dönüşürse Avrupa'daki tarımı miktar olarak sınırlar ve kaliteyi bozarsa, Türkiye'de de bir etki yapmazsa bu doğal felaketin Avrupa üzerinde yarattığı etki Türkiye'ye olumlu yansır. İhraç edeceği ürün miktarı artar ve piyasa fiyatı da artar. Dış talebin yükselmesi ve iç üretimin dışarıya yönelmesi Türkiye'deki iç fiyatlarında yükselmesi olur. En beklenen etken bu. Bu tablo Türkiye'nin Trakya'sını, Batı Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesini etkilerse Avrupa'yı etkileyen riskler Türkiye'yi de etkiler. Türkiye'nin tarımsal üretim miktarının ve yaş sebze ve meyve miktarının en yüksek olduğu bölgelerde Türkiye'nin iyi bir tarım yılı yaşadığı bu dönemde hiç beklenmeyen bir üretim başlangıcının etkisi olur. Bu sülfat yüklü bulutlar Türkiye'ye yağmur bırakmasınlar. Tarım etkilenmesin" diye konuştu.
Asit yağmurlarının tarımsal ürünler üzerinde yakma etkisi bırakacağını açıklayan Günaydın, şöyle konuştu: "Şu anda tarlada bulunan ve ilk çıkışını tamamlayan ürünler üzerinde yakma bırakır. Üretim miktarının azalması ve kalite bozulur. Genellikle tarla bitkisi üzerindeki etkisi budur. Sebze üretiminde de etkisi vardır. Üretim baskılanması ile ciddi kalite kayıplaşması olur"