Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) kurulan Dijital Kızılötesi Termal Kamera ile kanserli hücrelerin vücutta yarattığı ısı değişiklikleri esas alınarak, 5 dakika gibi kısa bir sürede radyasyona maruz kalmadan kanserli bölge tespit ediliyor.
Türkiye'de 2 yıldır üzerinde çalışılan termal kamerayla kanser teşhisi yöntemi ilk kez kullanılmaya başlandı. Domuz gribi salgınında hava alanlarında kullanılan termal kamerayla ısı ölçme yönteminden yola çıkan bir firma, vücuttaki 0.01 oranındaki ısı değişimine kadar duyarlı dijital kızılötesi termal görüntüleme yöntemi geliştirdi. Yeni sistem Türkiye'de ilk kez İzzet Baysal Devlet Hastanesi bünyesinde yer alan KETEM'de kuruldu. Yeni sistemin tanıtımı İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Hüseyin İka, KETEM'den sorumlu Dr. Dilek Çürük ve merkezde görevli sağlık personelinin katılımıyla yapıldı. Yeni sistem ilk kez gazeteciler üzerinde denendi. Yapılan testte tüm kameraman ve foto muhabirlerinin cihazların kullanımından ötürü sağ gözlerindeki ısı farklılıkları dikkat çekti.
MEME KANSERİ TANISININ KONULMASINDA ÇOK DAHA ETKİLİ
Yeni sistemin vücuttaki ısı değişimlerini algılayan bir kızılötesi kamerayla görüntü alınmasına ve bu görüntülerin ileri teknolojiye sahip bilgisayarlar tarafından ön analizinin yapılmasına dayanan bir test olduğunu belirten Koç, "Türkiye'de ilk kez burada kullanılmaya başlandı. Kanser riski olan bölgeler üzerinden tanıma yapılıyor ve riskin erken dönemde teşhisi ortaya çıkıyor. Amacımız kanser riski taşıyan vatandaşların önceden belirlenmesi" dedi. Başhekim İka ise hastaya ışın vermeden vücut ısısı fonksiyonlarının ölçüldüğünü ifade ederek, "Isı değişikliğini algılayan bir yöntem. Kanserli hücrelerin vücuttaki ısısı farklı ve bu cihaz o bölgeyi anında tespit ediyor. En küçük bir ısı değeri bilgisayar ortamında anında görülebiliyor. Meme kanseri tanısının konulmasında çok daha etkili" dedi.