Seben İlçesi'nde tarım arazilerinin sulanması için yapılan Seben Gölü, etrafını saran yemyeşil çam ormanları ve yaylalarıyla yeni çekim alanı olmaya aday. 833 hektarlık alanıyla Batı Karadeniz Bölgesi'nin en büyük gölü olan Seben Gölü'nde 20 milyon metreküp su toplanırken, dağlardan gelen sularla, coşan derelerle su taşınan gölde, 44 milyon metreküp su toplanması hedefleniyor.
Yedigöller, Abant, Gölcük, çam ormanları, yaylarıyla her yanı bir başka güzel olan Bolu'nun yeni bir gölü daha oldu. Seben Taşlı Yayla'da yapımına 5 yıl önce başlanan önce, "Taşlı Yayla" ardından da "Seben" adı verilen gölde çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. BoluSeben yolunda tüm güzelliği ile ortaya çıkan, Abant'tan 7 kat büyük gölde 20 milyon metreküp su toplanırken, yol üzerinde bulunan boşaltılan Orman İşletme Müdürlüğü ve Karayolları'na ait binalar ve eski yol sular altında kaldı. Sular, çevresindeki bazı yayla evlerine kadar dayandı. Eski yolun paralelinde yeni yol yapılarak toprak dolgusu yapılırken, gölün çevresindeki yaylalar arasındaki yollar ile göle giden 7 kilometrelik derivasyon kanalının yapımı gerçekleştirilecek.
GÖLET SAYESİNDE TERSİNE GÖÇ OLACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahsin Akduman ile Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, geçtiğimiz gün gölün bulunduğu alanda incelemelerde bulundular. 833 hektar alana sahip, 8,5 kilometre çevre uzunluğuna sahip gölün şu anda 8 metre derinliğinde olduğunu ve 20 milyon metreküp su toplandığını söyleyen Tahsin Akduman, 44 milyon metreküp su toplandığında gölün 12 metre derinliğinde olacağını söyledi. Göletin Seben Ovası'nın sulanmasında kullanılacağını söyleyen Akduman, "Seben'de adi sulama yöntemiyle toplam 14 bin 120 dekar arazinin sulanması planlanmıştır. Ancak kapalı sistem yani yağmurlama ve damlama sulama sistemi ile yaklaşık 40 bin dekar arazi sulanabilmektedir. Bu projenin yapılan ekonomik analizler sonucunda tarımsal ürün katkısı olarak ekonomiye yıllık 20 milyon TL katkı sağlayacağı hesaplanmış olup, bu durumda tersine bir göçün olacağı tahmin edilmektedir" dedi.
HİDRO ELEKTRİK SANTRAL YAPMAYI PLANLIYORUZ
Akduman göl ile ilgili bir amaçlarının daha olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bir nihai amacımız da, burada toplanan su miktarı çok fazla ileride inşallah buradan elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz ve bunun için çalışmalar yapıyoruz. Sulama yapılması planlanan Seben Ovası ile Seben Gölü arasındaki kot farkının 700 metre olması nedeniyle, potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. Biri 400 metre, diğeri 220 metre düşü sağlanarak 4,3 megavatlık iki adet hidro elektrik santral yapılması planlanmaktadır. Buradan Seben ilçemiz gibi 45 ilçemizin elektrik ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Tabi buradan Özel İdaremize de yılda yaklaşık 22,5 milyon TL gelir elde etmeyi de düşünüyoruz, bu proje gerçekleşirse. Hidro elektrik santralinin yaklaşık 78 milyon TL civarında bir yatırım maliyeti var. Tabi bu değişik ihale yöntemleriyle yapılabilir. Bunu Özel İdare kendi imkanlarıyla yapamayabilir. Bunları araştırıyoruz. Hazırlıklarımız devam ediyor" diye konuştu.
Akduman, bölgenin turizme açılması için 1/25 binlik bir çevre düzenlemesi yapılması gerektiğini açıklayarak, "Daha sonra bu plan çerçevesinde bu gölümüz turizm amaçlı kullanılabilir. Ormanlar içerisinde bir göl, çevresinde yaylalar var, yapılaşma yok, yaylacılık açısından, turizm açısından Bolu'nun turizmi açısından çok güzel olacağını düşünüyorum. İleride ekonomik yönden çok büyük katkıları olacak" diye konuştu.