Dün gerçekleştirilen İl Genel Meclisi toplantısında Seben Taşlıyayla Göleti ile ilgili yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirmeler yapıldı. Konuyla ilgili hazırlanan komisyon raporlarında elektrik enerjisi elde etmek amacıyla hidroelektirik santral kurulacağı ifade edildi.
Yapılan görüşmede konuyla ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, “Seben Göletinde sulama yapılırken hidroelektrik santral kurularak elektrik enerjisinin nasıl elde edilebileceği ve turizm konusunda ne tür çalışmaların yapılabileceği ile ilgili muhtelif tarihlerde toplanarak değerlendirmeler yapılmıştır. Yaptığımız çalışmalar neticesinde sulama yapılacak Seben Taşlıyayla Göleti ile Seben ovası arasında 700 metrelik kot farkı bulunmaktadır. Bu nedenle hidroelektirik santralin devreye girmesi gerekmektedir. Yaptığımız incelemelerde en az iki tane santralin yapılabileceğini tespit ettik” ifadeleri yer aldı.
TURİZİM POTANSİYELİNİ ARTTIRACAK
Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Komisyonu'nun hazırladığı rapor şöyle: “Seben Taşlıyayla Göleti'nde turizm amaçlı yapılacak çalışmalar kapsamında komisyonumuz muhtelif tarihlerde toplanmıştır. Seben Taşlıyayla Göleti çok büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Seben Taşlıyayla Göleti kapladığı alan itibari ile Abant Gölü'nden 7 kat büyüklüğe sahip olup, bölge için çok büyük turizm potansiyeli içermektedir. Seben Göleti'nin turizm ile ilgili faaliyetlerinin sürdürülmesi Bolu'da var olan turizm potansiyelini arttıracaktır. Turizm potansiyelini gerçekleşebilmesi için bölgenin turizm alanı ilan edilmesi ve kaynakların dikkatli ve özenli bir şekilde kullanılıyor olması bölge için çok önemlidir.”
YOLLAR SULAR ALTINDA KALDI
Okunan raporların ardından Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Üzeyir Ercivan, “Biz komisyon olarak Seben Taşlıyayla Göleti'ne gittiğimizde ormanlarla çevrili çevreye eşsiz bir güzellik kazandıran bir yayla göleti ile karşılaştık. Göletin yapım çalışmalarıyla birlikte bazı sorunlarla karşılaştık. Bunlardan bir tanesi gölün yapım çalışmaları esnasında yayla yolları sular altında kaldı. Baharda köylüler yaylaya çıkacakları için öncelikle bu yolların kurtarılması gerekiyor. İkinci konu da gölette ağla yapılan kaçak balıkçılık. Bu sorunda civarda bulunan köylerin kooperatifler oluşturarak olta balıkçılığına dönüşmesi hem de o bölgeye ekonomik anlamda bir getiri sağlaması ile çözülecektir” dedi.
İDARENİN GELİRLERİNİN ARTTIRILMASI İÇİN SANTRAL ÇOK ÖNEMLİ
Ercivan'ın ardından Çevre ve Sağlık Komisyonu adına söz alan Mengen AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Ozulluoğlu yaptığı açıklamada “Gölette hidroelektrik santral yapılıp yapılmayacağı ve turizm ile ilgili yapılacak faaliyetlerle ilgili komisyonumuz gerekli araştırmaları yapmıştır. Raporda belirttiğimiz gibi sulama yapılacak ova ile gölet arasında yaklaşık 700 metrelik bir kota farkı bulunmaktadır. Bu nedenle hidroelektrik santral projelerine önem verilmesi ve mümkünse birden fazla yapılması gerekiyor. Özel İdare gelirlerinin arttırılmasına yönelik olarak çalışmaların yapılması gerekiyor” diye konuştu.