Bir süredir Türkiye siyasi gündemini meşgul eden referandum sürecinin ilimizde tahminen nasıl bir sonuçlanacağını görmek için bir anket çalışması başlattık. Siyasilerden tutun sivil toplum kuruluşları temsilcilerine, işverenden, işçisine, sokakta simit satan satıcıdan emekliye kadar kısaca toplumun her kesimine “Referanduma evet mi hayır mı diyeceksiniz” diye sorduk.
Sedat Tarakçı (Yukarı çarşı esnafı AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi): Referandumda kesinlikle 'Evet' diyeceğim. Türkiye'de bugüne kadar yapılmış bütün askeri darbelere karşı olduğum ve bu durumun değişmesi için 'Evet' diyeceğim. Türkiye'nin daha sivil bir anayasaya sahip olması, vatandaşlık haklarının daha fazla ön plana çıkması ve kişi hak ve özgürlüklerinin arttırılması için evet diyeceğim.
SAMİMİ BULMUYORUM
Eyüp Ahi (Esnaf): Son yapılan Anayasa değişikliklerinin Türkiye gerçeklerini yansıttığına inanmıyorum. 12 Eylül'de ve 12 Eylül öncesi dönemde gençlik çok acı çekti. Bu acıyı yaşayanlar içersinde, şuan hükümette olanların hiçbiri yoktu. Başbakan da o dönemde siyasi atmosferden etkilenmiş biri değildir. Bu nedenle kendisini samimi bulmuyorum. Referanduma hayır diyeceğim. 12 Eylül atmosferini yaşayan insanların da 'Evet' oyu kullanacaklarını zannetmiyorum.
'HAYIR' DEMEK ZORUNDAYIZ
Cemal Özsoy (CHP Merkez İlçe Başkanı): 12 Eylül'de gerçekleşecek referandumda Anayasa değişikliği için öngörülen 29 maddeden 27 tanesine biz 'Evet' diyoruz. Zaten eski Genel Başkanımız Deniz Baykal da, şuanki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da bu anayasa maddeleri görüşülürken, paketin içinde yer alan 26 maddeyi oy birliği ile geçirelim demişti. Biz bu paketin içinde bulunan Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu ilgilendiren yapı değişikliği ile Anayasa Mahkemesi'ni ilgilendiren yapı değişikliğine 'Hayır' diyoruz. Biz aslında o iki maddeye karşıyız, geri kalan 26 maddeye hep birlikte 'Evet' diyoruz. Ancak mevcut hükümet bir dayatma içinde olduğu için bu anayasa ya 'Hayır' demek zorundayız."