Nihal KARALURT  
 
  Fikir Kösesi
  Tüm Yazilar
  Tüm Siirler
 
  Kış Geldi
  Hababam sınıfında Edebiyat öğretmeni ilk dersinde şiiri okumaya başlar: “Süzme çeşmin gelmesün müjgân müjgân üstüne” “Sen tekrar et bakalım diye Güdük Necmi’yi kaldırır.O da
  Yazinin Devami »
 
  SADECE APTALLAR SEKİZ SAAT UYUR
  Başlığı görünce şaşırdınız mı bilmiyorum ama eğer 8 saat ve fazlası uyuyorsanız bu cümle sizi kızdırmış olmalı. “Sadece Aptallar Sekiz Saat Uyur” Erdal Demirkıran’ın kitabının adı.Eğer uzmanların gü
  Yazinin Devami »
 
 
 
SADECE APTALLAR SEKİZ SAAT UYUR
Fikir Kösesi Köse Yazilari

SADECE APTALLAR SEKİZ SAAT UYUR

            Başlığı görünce şaşırdınız mı bilmiyorum ama eğer 8 saat ve fazlası uyuyorsanız bu cümle sizi kızdırmış olmalı.
 “Sadece Aptallar Sekiz Saat Uyur” Erdal Demirkıran’ın kitabının adı.Eğer uzmanların günde 8 saat uyunması gerektiğini söylediğini duymuşsanız yazar buna itiraz ediyor. “İnsanlara olan saygım, uzmanlara olan saygımdan daha ağır bastığı için yazdım bu kitabı. Göz göre göre insanların hayatlarını yastığa bağlı geçirmelerini hazmedemedim. 8 saat uyumak bir zorunluluk değil, sadece basit bir önyargı;ideal uyku süresi 4 – 6 saat arasında değişir” diyor.
Kitap bir motivasyon romanı.Kendyn uyurken onu bir”Dile benden ne dilersen” cini çarpar ve Kendyn cinden ömrünü uzatmasını ister.Cin de bunu zaten Kendyn’nin kendisinin de yapabileceğini söyler ve onu görünmez yaparak zaman dışı bir yolculuğa çıkarır.İnsanlık tarihine önemli etkileri olmuş kişilerin ne kadar az uyuduklarını görürler.Sabah güneş doğduğunda tüm dünya uyanırken sadece insanların uyumaya devam ettiklerine şahit olurlar.İnsan vücudundaki uyku mekanizmasını gezerler.
 
Kitap okuma alışkanlığınız olmasa bile bu kitabı sıkılmadan okuyacağınızı söyleyebilirim. Motivasyon kitaplarını sevmeyenler olabilir.Zira pek çoğu bizim kültürümüze uymuyor.Ama bu kitapta uykusunu azaltmak isteyenler için önemli bilgi ve tavsiyeler yer alıyor. Ömrünün üçte birini uyuyarak geçirmek istemeyenler”Sadece Aptallar Sekiz Saat Uyurlar”dan  faydalanabilir… Tabii kimse birbirinin aynı değil herkesin ihtiyacı olan uyku saati de farklı ama 8 saatlik uyku süresi de insan için fazla ve doğasına aykırı.
 
“8 saat uyumayıp da ne yapacağım;uyuyorum sadece, kime ne zararım var?”gibi cümleleri duyar gibiyim.Çok uyumamızın  kimseye zararı yok diyemeyiz.Kötü bir şey yapmak kadar yapılması gereken iyi bir şeyi yapmamak da   (k)ayıptır.İyi davranışlarda bulunmuyorsak,iyi ve güzel için uğraşmıyorsak kötülüğe meydanı boş bırakıyoruz o zaman.Sonra da gidişatın kötülüğünden dem vurma gibi bir hakkı kendimizde buluyoruz.
“Mirasyediler,gelecek kaygısı olmayanlar ,kaybedecek bir şeyi bulunmayanlar…ne diye az uyuyacaktı ki?”diye soruyor yazar.Mehmet Akif de ümitsizliğe düşüp çalışmayı,gayret etmeyi kesenlere şöyle seslenmemiş miydi?
“Ey dipdiri meyyit*, 'İki el bir baş içindir.'
Davransana... Eller de senin, baş da senindir!
His yok, hareket yok, acı yok... Leş mi kesildin?
Hayret veriyorsun bana... Sen böyle değildin.
Kurtulmaya azmin neye bilmem ki süreksiz?
Kendin mi senin, yoksa ümîdin mi yüreksiz?”
“Yazdıklarım sıradan şeyler aslında. Tepki toplaması garip geliyor bana. Yani 60 sene yaşayan ve 20 yılını uykuda geçiren bir insana 4 saat uyumayı öğreterek ona ömrünü uzatmayı teklif etmem tepki topluyorsa ben ne diyebilirim? Dünyada yüz binlerce insan savaş tehdidi altında kıvranırken, açlıktan ölen binlerce insan varken birinin çıkıp ‘Uyuma çalış, basit bir önyargıyla ömrünü heba etme!’ demesi tepki toplayacaksa yazmam gereken daha çok konu var.”diyor Erdal Demirkıran. Sadece uykunuzu azaltın demiyor yani.Az uyumak amaç değil :araç.Herkese günaydın diyor ve yazımı kitaptan bir alıntıyla bitiriyorum:     
 
 
 
“Hadi uyan artık ,dünyanın sana ihtiyacı var.”
 
*meyyit:ölü
 
Yazi ile ilgili tüm sorumluluk yazarlarımıza aittir!!!
Eklenme Tarihi: 1.12.2008
 
 
geri dön
Haberler
sayfa basi
Haberler
tüm yazilar
Haberler
yazdir
Haberler
tavsiye et
 
Ahmet BİLGİN C.H.P.tisinde Kongreler gelir geçer.
Ahmet BİLGİN RAMAZAN AYI BÖYLE GEÇTİ
Ahmet BİLGİN GAZETELERİ OKUMAYACAĞIM TV SEYRETMİYECEĞİM
Hakan ERBAŞ SURET
Hakan ERBAŞ GARDAŞ
Hakan ERBAŞ KUDRET DOĞUYOR
Ahmet BİLGİN Kriz teğet mi geçti
Ahmet BİLGİN Kim doğru söylüyor?
Ahmet BİLGİN Ahmet BİLGİN
Emine ÇAKIR Farkındayız ama uyuyoruz…
Emine ÇAKIR Ateş Sadece Düştüğü Yeri Yakıyor Anlaşılan…
Reyhan Funda ATAT KAÇIŞ YOK!!!
Reyhan Funda ATAT PERVANE OLMAK MIYDI YOKSA MUM OLMAK MIYDI AŞK?
Taşkın Önel Kitap Okumaları
Nihal KARALURT SADECE APTALLAR SEKİZ SAAT UYUR
Nihal KARALURT Kış Geldi
Yaziya Yorum Birakin
 
SON EKLENEN YAZILAR
 
tüm yazilar
 
   
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi